Puigdemont diu que és una "molt bona notícia" que Sánchez es pugui reunir aviat amb Torra (Reuters)
Puigdemont diu que és una "molt bona notícia" que Sánchez es pugui reunir aviat amb Torra (Reuters)
Berlín

Puigdemont troba "irresponsable" que Arrimadas planti Torra pel llaç groc del Palau

Carles Puigdemont ha dit a RAC1 que el govern de Sánchez "ha generat expectatives per damunt de les seves possibilitats"

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont ha qualificat d'"irresponsable" que la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, planti Quim Torra en la ronda de consultes que el president de la Generalitat ha començat aquest divendres. Puigdemont també ha dit, en declaracions a RAC1, que veu positiva una reunió de Quim Torra amb Pedro Sánchez, però ha advertit que el nou govern del PSOE "ha generat expectatives per damunt les seves possibilitats".

El president Puigdemont ha explicat que la líder de Ciutadans fa un "flac favor" als seus votants amb la decisió de no reunir-se amb Torra pel llaç groc i la pancarta que reclama la llibertat dels dirigents independentistes empresonats a la façana de l'edifici.

"Em sembla molt irresponsable que la cap de l'oposició, que representa un bon nombre de catalans, no vagi a Palau a defensar els interessos de la gent que l'ha votada (···) És una irresponsabilitat i rebequeria impròpia d'un partit que volia ser alternativa de govern."

El líder de Junts per Catalunya ha avisat Arrimadas que es trobarà la pancarta que demana l'alliberament dels "presos polítics" a molts ajuntaments i cases, i que fins i tot alguns votants de Ciutadans poden compartir el que simbolitza el llaç groc. Segons el seu parer, hauria estat "molt intel·ligent" per part de la cap de l'oposició que accedís a reunir-se amb Torra per representar els catalans que l'han votada.

Puigdemont ha dit que seria una "molt bona notícia" que hi hagués, abans de l'estiu, una reunió entre Torra i Sánchez. I ha afegit que aquesta trobada seria celebrada "sense dubte" per Europa. En tot cas, ha puntualitzat que el nou executiu del líder socialista ha provocat unes "expectatives per damunt de les seves possibilitats". "El nostre deure és desitjar que se'n surtin", ha apuntat.

El cap de files de JxCat ha recordat que els 45 punts que ell mateix li va enviar a Rajoy no són negociables, sinó recordatoris de compliments de compromisos ja firmats per l'Estat. El punt número 46 és la celebració d'un referèndum, i Puigdemont ha tornat a exigir a Madrid que garanteixi el dret a l'autodeterminació de Catalunya.

 

 

Segons el president de la Generalitat cessat pel 155, l'empremta de Rajoy continua a Catalunya:

"Rajoy se n'ha anat, però de moment totes les seves polítiques s'han quedat. No hi ha hagut cap anunci de cap decisió concreta de reversió de polítiques del senyor Rajoy, almenys en relació amb Catalunya. Ni una."

Carles Puigdemont ha criticat sense contemplacions el nomenament de Josep Borrell com a cap de la diplomàcia espanyola. Ha acusat el veterà dirigent socialista de tenir una "actitud ultraagressiva i ultra moltes coses" sobre el procés d'independència, i ha lamentat que mantingui una "falta de respecte absolut" per als sobiranistes. S'ha reafirmat: "Sí, li he dit ultra a Borrell", després d'argumentar que el ministre ha participat en manifestacions de Societat Civil Catalana.

Puigdemont ha dit que aquesta organització té "vincles evidents" amb la ultradreta, de la mateixa manera que ha recordat que ell la va rebre al Palau de la Generalitat, i s'ha queixat que, fins ara, el govern espanyol no ha tingut pas el mateix gest amb l'ANC.

 

 

Vídeo de Puigdemont que li han gravat a la presó de Neumünster

En aquesta entrevista a RAC1, el líder de JxCat ha revelat que hi ha un vídeo d'ell gravat a la presó alemanya de Neumünster, tot i que ha admès que no l'ha vist. Li consta, ha dit, que les imatges s'han intentat vendre a diversos mitjans. "Feliçment, ningú n'ha fet cas", ha apuntat.

Sobre els vídeos d'Estremera que han publicat l'"Ara" i La Sexta, Puigdemont creu que "denigren" les figures dels tres "presos polítics" que hi apareixen, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Quim Forn. Tot i això, el president destituït amb el 155 ha celebrat que les imatges hagin tingut un "efecte contrari" i que la gent hi hagi reaccionat "be": "Em sap greu, la situació és injusta, i les imatges ho normalitzen, s'ha de denunciar."

Puigdemont resideix ara a Berlín, però la seva intenció és tornar a Brussel·les:

"És la capital d'Europa, hi ha molta llibertat de moviments, de desplaçament. La gent hi arriba fàcilment amb avió des de Barcelona, és proper a tots els països. Hi ha una gran representació de països, d'institucions, de mitjans de comunicació i de centres públics. I crec que val la pena, per ser molt eficaços en la feina que hem de fer, poder treballar des d'allà."

 

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonatIndependènciaCarles PuigdemontJxCat
Anar al contingut