Puigdemont, en un debat al Parlament el mes de juliol (ACN)
Puigdemont, en un debat al Parlament el mes de juliol (ACN)
Barcelona

Puigdemont treballa en una declaració d'independència "progressiva"

El discurs s'està elaborant encara i durant tot dilluns hi ha hagut reunions per debatre els últims esborranys de la declaració

Actualitzat

Com serà la compareixença de Puigdemont al Parlament? Quin format tindrà? Ara mateix, encara hi ha pocs detalls damunt la taula. El president de la Generalitat compareix a petició pròpia, com li permet fer el reglament, per explicar la situació política a Catalunya. Els partits que donen suport a la declaració d'independència prefereixen ser prudents per bé que recorden que els resultats del referèndum de l'1 d'octubre són vinculants.

El que digui Puigdemont en la seva compareixença es mirarà amb lupa a Madrid i a Europa. El discurs s'està elaborant encara i no hi ha res tancat. Durant tot dilluns hi ha hagut reunions per debatre els últims esborranys de la declaració. Es buscaran fórmules perquè des de la CUP fins a Podem se sentin representats. Segons fonts pròximes al govern, equilibris per avançar sense perdre ningú pel camí. Segurament no s'inclourà el concepte d'unilateralitat i sí els de república catalana i procés constituent.

La declaració d'independència, que no es votarà, podria ser amb efectes "progressius" i amb la previsió d'anar cap a un "procés constituent" a Catalunya. D'aquesta manera, es podria proclamar que Catalunya passa a ser sobirana per a algunes qüestions, però que en altres assumptes la desconnexió requerirà una negociació directa amb l'Estat o una mediació internacional per resoldre el contenciós.

De fet, sense un acord amb l'Estat, el govern no pot aplicar sencer el marc legal que estableix la llei de transitorietat jurídica, per exemple, l'administració de Justícia o les finances. L'èmfasi al diàleg i la crida a la mediació internacional seran una constant en el discurs de Puigdemont. Tot plegat, dibuixa un escenari molt semblant al que es va produir a Eslovènia.

Davant d'aquest possible escenari, la CUP avisa que no es pot ajornar la proclamació de la república amb el pretext d'una hipotètica mediació.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut