Barcelona

Puigdemont supera la qüestió de confiança amb els vots afirmatius de Junts pel Sí i la CUP

Els cupaires no garanteixen el suport als pressupostos i la resta de grups retreuen al president que tiri pel dret amb el referèndum

RedaccióActualitzat

El Parlament ha avalat el president Puigdemont. El cap del govern ha superat la qüestió de confiança amb el suport dels 72 diputats de Junts pel Sí i la CUP, que, tot i això, no ha garantit el suport als pressupostos, com va demanar el president de la Generalitat. Els altres 63 diputats, de Ciutadans, el PSC, el PP i Catalunya Sí que es Pot, hi han votat en contra i han retret a Puigdemont que tiri pel dret amb el referèndum.

La CUP: "El vot de confiança no els dóna carta blanca per obligar ningú a votar uns pressupostos"

La diputada de la CUP Anna Gabriel ha advertit que donar confiança a Puigdemont no pressuposa un aval als pressupostos: "No els dóna carta blanca per obligar ningú a votar uns pressupostos en què no creu". "Esclar que estem disposades a donar suport als pressupostos, però no els votarem abans de veure'ls i tampoc votarem uns pressupostos que reprodueixin els que ja hi vam dir que no al juny", ha manifestat.

Gabriel ha considerat "inexistent" la via pactada que manté oberta Puigdemont i ha criticat els que fan burla de la unilateralitat. "La lluita antifranquista es feia per aquesta via", ha destacat.

En la rèplica, Puigdemont li ha retret que no permetessin tramitar els pressupostos: "La voluntat d'aprovar els pressupostos es demostra permetent-ne el debat. I això no va passar, i no pot tornar a passar". També ha advertit: "O fem l'esforç d'anar al més units possible o no podrem organitzar un referèndum."

García Albiol: "Ni vostè ni ningú convocarà un referèndum il·legal a Catalunya"

La primera intervenció de la tarda ha estat la del Partit Popular: Xavier García Albiol ha dit que, si la Generalitat vol canviar la relació amb l'Estat, ho ha de fer amb una proposta legal i possibilista. I ha dit, i repetit, que Puigdemont no convocarà el referèndum: "Ni vostè ni ningú convocarà un referèndum il·legal a Catalunya".

Albiol ha assegurat que la Generalitat viu permanentment en la queixa. I ha fet aixecar rialles quan ha assegurat que hi ha cinc milions de catalans que no són independentistes, ja que "si hi ha dos milions d'independentistes, n'hi ha cinc que no ho són; set menys dos són cinc".

Albiol ha dit que no és cert que Puigdemont estigui segrestat per la CUP, sinó que ell "és de la CUP". I ha afegit que es demostrarà que està sol perquè només té el suport de la CUP "i d'Otegi".

Puigdemont ha respost que no hi haurà un referèndum il·legal a Catalunya, perquè, ha dit, serà legal: "No es farà res que no passi pel Parlament de Catalunya". Albiol ha contestat que el referèndum és "patètic" i que això ho va dir el diputat de Junts pel Sí Germà Bel en un tuit.

 

 

Rabell celebra l'aposta pel referèndum, però diu que "compte, que les presses no el desvirtuïn"

El president del grup de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha aplaudit que Puigdemont aposti pel referèndum, però "compte, que les presses no el desvirtuïn", ha dit. Rabell ha confirmat que el seu grup votarà "no" perquè hi ha "massa incerteses" sobre els pressupostos.

Segons Rabell, el referèndum cal formular-lo "amb garanties sí o sí, reconegut sí o sí i que aplegui el consens de la societat sí o sí". Rabell ha indicat que la via unilateral no té "suports ni simpaties", ni internes ni externes, i que, sense determinades condicions normatives, el referèndum no rebrà "la força social necessària".

Puigdemont ha respost que està d'acord a fer una estratègia compartida: "Juguem partit a partit, però, si no ens escolten, hem de pensar què farem."

 

 

Iceta: "Tenen pressa per aconseguir uns objectius que no són els de la majoria"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha criticat que Puigdemont s'ha centrat a aconseguir la independència, però de manera erràtica, canviant el full de ruta. I ha afegit que ha fracassat en la intenció d'internacionalitzar el procés: "En aquests vuit mesos s'ha pogut veure amb algun primer ministre o ministre d'Exteriors d'algun dels països de la Unió Europea? Tret d'Espanya, esclar."

Sobre la petició d'un referèndum acordat, Iceta ha afirmat que va acompanyada d'un ultimàtum i que això impedeix que pugui haver-hi "diàleg, negociació i pacte". Segons ha dit, quan el catalanisme polític ha volgut tirar pel dret, "sempre ha acabat en desastre".

En la rèplica, Puigdemont l'ha acusat de voler-li treure legitimitat democràtica: "Em podrà titllar del que vulgui, però no em tregui legitimitat, és tan legítim com proposar el federalisme." També li ha retret que presenti l'independentisme com un impossible, i ha conclòs que és més impossible aconseguir que prosperi una proposta federalista.

 

 

Inés Arrimadas: "Això és una presa de pèl a la gent que vol la independència"

La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, ha acusat Puigdemont d'"allargar l'agonia". "Això és una enorme presa de pèl a la gent que confia en vostè, a la gent de bona fe que vol la independència", ha afirmat Arrimadas, que ha afegit que "més que un referèndum, això és un 'neverèndum'".

La dirigent de C's, que ha alternat el català amb el castellà, ha assegurat que Puigdemont "no tindrà mai l'autoritat de treure els catalans d'Espanya i d'Europa". Segons la cap de l'oposició, "són a la roda de l'hàmster, en una bicicleta estàtica, gasten energia i no es mouen."

En la rèplica, Puigdemont ha dit que "podem donar la lliçó que gent confrontada és capaç d'arribar a acords per al país", en contrast, ha dit, amb el que passa a l'estat espanyol amb el PP i el PSOE. Puigdemont ha contraatacat: "Vostès no han aconseguit res. Només coses virtuals. Vostès agafen un pokémon i creuen que han agafat alguna cosa. Deixin de caçar pokémons i passin a dedicar-se a la realitat." Arrimadas ha contestat que "l'any que ve veurem qui ha caçat pokémons o ha treballat pels catalans".

Junts pel Sí: "Espanya ens vindrà al darrere perquè estiguem a la UE"

L'últim grup a intervenir ha estat Junts pel Sí, per boca de Jordi Turull, que ha negat divergències al seu grup: "Anem tots a totes i a l'una".

Turull ha dit que a Espanya "ens vindran al darrere perquè estiguem a la UE" i ha afegit que "moltes comunitats fan números de com quedaran quan s'acabi l'espoli fisca

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut