Barcelona

Puigdemont: "No volem regalar a l'Estat la comoditat d'un 'no' tècnic al referèndum"

El president de la Generalitat diu que podria reunir-se amb Rajoy abans de finals de mes i que espera poder "arribar a parlar" amb ell de la possibilitat de la independència

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquest dijous que en el primer any de gestió al capdavant del govern ha pogut demostrar quina és la seva manera de treballar. Entrevistat per Mònica Terribas a "El matí de Catalunya Ràdio", Puigdemont ha fet un balanç positiu:

"Allò que ens vam comprometre a fer ho hem complert. No ho hem fet de qualsevol manera, ho hem fet de manera correcta, molt unitària, fins i tot, i els resultats són aquí."

Possible trobada amb Rajoy aquest mateix gener

Pel que fa a les relacions amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, Puigdemont ha donat a entendre que hi està en contacte i que estan a punt de definir una trobada que podria ser abans de finals de mes:

"Si som honestos, no es pot dir que ell hagi rebutjat cap reunió, i de fet parlem per veure quan ens podríem veure i en quin format. No volem que sigui molt llunyana en el temps, però no hi ha una manca de voluntat per part de Rajoy. Pot ser perfectament possible que la reunió sigui abans que s'acabi el gener."

Posar-ho difícil a l'estat espanyol

El president de la Generalitat, però, ha insistit que a pesar del que hagin dit fins ara Mariano Rajoy i els membres del seu govern, no dona pas per tancada la possibilitat de pactar el referèndum:

"No l'hi volem posar fàcil ni volem regalar a l'Estat la comoditat d'un 'no' tècnic al referèndum, sinó que volem lluitar per l'argumentari i la petició davant de l'estat espanyol d'un referèndum acordat. L'Estat s'haurà d'esforçar molt més del que s'esforça fins ara a dir:  'Doncs no, perquè no ens agrada.' Hi ha molts experts constitucionalistes que diuen que és perfectament possible un referèndum, és un problema de voluntat política."

Puigdemont ha admès que no sap què pot passar en la reunió amb Rajoy, però ha afegit que vol "deixar-se conduir pel diàleg", que "sempre acaba portant a resultats, si es vol". I ha expressat el desig de poder "arribar a parlar", encara que només sigui "intel·lectualment", sobre la possibilitat de la independència de Catalunya.

Un referèndum que votin tots els espanyols?

Puigdemont ha esmentat la possibilitat que el govern espanyol proposi un referèndum que voti tot Espanya i Mònica Terribas li ha preguntat si ho acceptaria. Després d'un moment de dubte ha contestat donant a entendre que haurien de prevaldre els resultats que hi hagués a Catalunya:

Carles Puigdemont: "La seva proposta és quedar-nos com estem, o estan disposats a plantejar-nos això que diuen de vegades a les tertúlies, que votin tots els espanyols? Ens ho proposen formalment o no?"

Mònica Terribas: "I si els proposen formalment?"

Carles Puigdemont: "Haurem d'estudiar si això és una fórmula viable o no, però en qualsevol cas la clau no és si voten o no els espanyols, la clau és: el resultat de Catalunya valdrà o no valdrà? Perquè si el resultat de Catalunya és: els ciutadans volem construir un estat independent, això ens serà respectat o no? Aquesta és la qüestió."

Reitera el seu compromís amb el referèndum

Precisament sobre el referèndum, al vespre Puigdemont ha insistit que es farà amb el calendari previst. En un vídeo penjat al seu compte de Twitter, el president de la Generalitat ha destacat que el govern té l'objectiu de complir amb "el mandat" de portar el país "de la postautonomia ja superada a la preindependència".

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut