Carles Puigdemont a Hèlsinki. ACN
Hèlsinki

Puigdemont: "Si no es respecta la decisió de les urnes, s'agreujarà la situació"

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont considera que posar Jordi Turull a la presó seria un greu error. En una conferència a Hèlsinki, on participarà aquest divendres en una conferència a la Universitat de Hèlsinki, Puigdemont ha advertit que, si el Tribunal Suprem li dicta de nou la mesura de presó preventiva, estaria vulnerant la voluntat del poble català.

També ha indicat que enviar Turull o la resta dels consellers del seu govern a la presó "no és respectar la voluntat del poble català expressada clarament a les eleccions". Amb tot, ha admès que en aquests moments ja no el "sorprèn" res de les autoritats espanyoles.

En un tuit, Carles Puigdemont adverteix que de la decisió que prengui avui el Suprem dependrà que s'agreugi o no la situació a Catalunya. Segons Puigdemont, "si la justícia continua interferint" i no respecta el mandat de les urnes, hi haurà un agreujament de la situació i s'estarà molt lluny d'arribar a una solució:

 


També ha instat el Parlament a actuar amb responsabilitat i s'ha mostrat molt decebut per l'abstenció de la CUP.

Carles Puigdemont considera que el Parlament tenia ahir dijous "una gran responsabilitat" per enfrontar "el desafiament d'un estat que ha anat més enllà de les regles del joc de la Democràcia i que ha vulnerat l'estat de Dret":


Puigdemont també ha valorat la decisió del Suprem de mantenir Joaquim Forn i Jordi Sànchez entre reixes i ha assegurat que "demostra que són presos polítics" i ha recordat que Forn s'ha apartat de la política:

"El senyor Forn ha decidit apartar-se, renunciar a la seva acta de diputat, ha decidit no estar en la política i acceptar les normes de la Constitució", ha assegurat. Malgrat tot, ha dit, tant ell com Sànchez són a la presó "sense que hi hagi una sentència" i acusats d'un crim, la rebel·lió, "que implica l'ús de la violència".

En el torn de preguntes, el líder de JxCat ha recordat que si fos a Catalunya ell mateix seria a la presó i ha reivindicat que la seva "obligació" és "continuar defensant els drets col·lectius". També ha admès que no espera "grans canvis" per part dels estats europeus, ja que, segons ha explicat, la seva confiança rau, principalment, en els ciutadans europeus i no en les autoritats.

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155InvestiduraGovern empresonat
Anar al contingut