Barcelona

Puigdemont: "Si en un matrimoni no hi ha igualtat, el civilitzat és separar-se"

El cap del govern ho ha afirmat al Palau de la Generalitat, en l'acte de traspàs de la presidència dels Quatre Motors per a Europa

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat ha assegurat aquest dilluns que quan un matrimoni "no està fonamentat en un pla d'igualtat, el més civilitzat que hi ha és una separació". Carles Puigdemont ho ha afirmat al Palau de la Generalitat, a l'acte de traspàs de la presidència dels Quatre Motors per a Europa, una associació de cooperació interregional que integra els territoris de Catalunya, Baden-Württemberg, Llombardia i Alvèrnia-Roine-Alps.

El president de la regió d'Alvèrnia-Roine-Alps, Laurent Wauquiez, ha estat qui primer s'ha referit, en to distès, al projecte de "separació civilitzada" del govern català en relació amb Espanya, en contrast amb el "matrimoni civilitzat" que componen les regions integrades en els Quatre Motors. Puigdemont, que aquest dilluns oficialitzava el traspàs de la presidència catalana a aquesta regió francesa, ha recollit el guant i ha tirat del fil de la metàfora. "Els matrimonis civilitzats són els que duren, perquè estan fonamentats en una relació d'igual a igual", ha dit el president de la Generalitat, que ha definit l'associació dels Quatre Motors com "un matrimoni durador".

Carles Puigdemont ha puntualitzat que "el concepte d'igualtat no equival a eliminar les diferències, sinó posar-les en un pla d'igualtat". Sense fer una al·lusió directa al tracte del govern de l'Estat a la Generalitat, el president ha assenyalat que quan un matrimoni no es basa en la igualtat, el més civilitzat és separar-se".

"El 26-J no serà decisiu per al procés d'independència"

Aquest mateix dilluns, Puigdemont assegura que les eleccions del 26-J no seran decisives per al procés d'independència, en una entrevista a l'edició europea de "Politico", la publicació nord-americana de referència política. Considera que Catalunya ja està emancipada de la resta d'Espanya. Des del govern -afegeix-, ja no se n'espera més i ja s'estan prenent decisions.

En aquesta entrevista, el president de la Generalitat creu que un Estat català tornaria ràpidament a Europa, si en quedés fora. Diu que no veu cap raó perquè Europa no hagués de fer el mateix esforç que està fent en el cas del Regne Unit, per convèncer que continuï formant part de la Unió Europea.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut