Barcelona

Puigdemont se sotmetrà a una qüestió de confiança al setembre

El president ho ha anunciat després de perdre la votació dels pressupostos

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat ha anunciat que al setembre se sotmetrà a una qüestió de confiança al Parlament, per comprovar si disposa d'una majoria parlamentària suficient per seguir governant, després del veto de la CUP als pressupostos. Puigdemont ha comparegut just després que el ple rebutgés, amb els vots de la CUP i de la resta de l'oposició, l'admissió a tràmit dels comptes.

El cap del govern català ha sol·licitat intervenir des de la tribuna d'oradors per exposar les conseqüències que es derivaran d'aquest bloqueig pressupostari propiciat pels que teòricament eren els socis que havien de donar estabilitat al govern. En un to dolgut i contrariat, Puigdemont ha constatat que el seu executiu "ha perdut la majoria necessària" per aplicar els seus plans. Per tant, Puigdemont ha dit que les "condicions" previstes a l'acord d'estabilitat signat al gener amb la CUP han "canviat", i cal saber, a través d'una qüestió de confiança, si pot continuar governant després de la "deslleialtat" dels cupaires: "No tinc cap interès a allargar injustificadament el mandat. Jo vull fer la independència."

El president de la Generalitat s'ha mostrat molt crític amb el rebuig de la CUP als pressupostos: "Han decebut les esperances de milions de persones que s'ha mobilitzat tots aquests anys perquè Catalunya sigui un Estat."

 

 

Puigdemont ha constatat que el govern ha perdut la majoria per continuar i per això ha deixat en mans del Parlament la decisió sobre si li retorna el suport "o bé es desencadena el procés per convocar noves eleccions". "En aquestes condicions no es pot continuar, no anem enlloc amb bases tan volàtils. Sense l'estabilitat garantida no podem governar", ha reconegut.

Crítiques i reaccions de l'oposició

L'oposició, que ha intervingut darrere de Puigdemont, ha coincidit a assenyalar la feblesa del govern i a retreure-li falta de diàleg sobre els pressupostos.

La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, de Ciutadans, ha assegurat que el problema és que "no hi ha un govern que defensi els interessos dels catalans". Segons ella, el fet que tot quedi en mans de la CUP i el seu sistema assembleari ha demostrat que el govern "no està a l'altura de les circumstàncies".

El socialista Miquel Iceta s'ha felicitat perquè, segons ell, de les últimes eleccions no en va sortir cap "mandat democràtic per la independència" i ha ofert estabilitat al govern a canvi de dir adéu a aquest full de ruta. "Si és per l'estabilitat, pel bon govern i un nou pacte amb la resta d'Espanya, sempre podrà comptar amb nosaltres", ha afirmat.

Des de Catalunya Sí Que Es Pot, Lluís Rabell ha lamentat que es vulgui fer el camí de la independència sense, al seu parer, prou suport social. "No demanem a ningú que renunciï a la independència. Però és impossible sense una majoria social".

El dirigent del PP Xavier García Albiol ha qualificat de "xou" que la qüestió de confiança sigui després de les vacances i ha opinat que Junts pel Sí paga el preu de pagar amb "uns companys de viatge que són uns antisistema".

 

 

El diputat de la CUP Joan Garriga ha admès que "els fets han agafat més rellevància" de la que havien imaginat". Ha afegit que se senten "responsables del que ha passat, però no culpables" i ha promès abordar amb "llums i taquígrafs" la votació del setembre.

En nom de Junts pel Sí, Jordi Turull ha emmarcat en un gest de "dignitat" l'anunci de Puigdemont i ha acusat la CUP de decebre els independentistes: "Nosaltres no hem fallat i nosaltres no fallarem.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut