Carles Puigdemont, aquest dilluns, durant la presentació del llibre de Ramón Cotarelo "La República Catalana" (ACN)
Carles Puigdemont, aquest dilluns, durant la presentació del llibre de Ramón Cotarelo "La República Catalana" (ACN)
Barcelona

Puigdemont respon a la CUP: "No hi ha motius per a la dimissió del conseller Jané ni per al cessament"

El president està convençut que les crítiques dels cupaires no afectaran la negocació dels pressupostos

Actualitzat

El president de la Generalitat Carles Puigdemont ja ha donat resposta a les crítiques de la CUP al conseller d'Interior i als Mossos. En una entrevista a Ràdio4, el president de la Generalitat ha dit que no hi ha motius per a la dimissió de Jordi Jané, perquè els Mossos, diu, van complir la seva obligació. Puigdemont també ha dit que fins que no hi hagi aprovada la llei de transitorietat el govern s'ha de cenyir a la llei espanyola.

 

"No hi ha motius per la dimissió del conseller ni pel cessament sinó el que hi ha és motius per estar al costat del conseller i dels Mossos d'Esquadra que no fan res més que complir la seva feina. No ha de passar res perquè algú cremi una fotografia, estripi una bandera i la que sigui. Això les millors democràcies, les més sòlides, les que tenen confiança en si mateixes, no tenen aquestes conseqüències que tristament estan tenint.

Puigdemont està convençut també -ha afegit- que les crítiques dels cupaires no afectaran la negociació dels pressupostos.

"Són coses que no tenen res a veure. El debat de pressupostos es tindrà a partir del projecte de pressupostos aprovat pel govern, entrat al Parlament i que ha estat degudament parlat i contrastat amb els grups parlamentaris".

 

El procés "no l'aturarà un simulacre d'operació de diàleg"

El president avisa el govern espanyol que és "ofensiu" pensar que la situació a Catalunya "s'arregla amb una versió 2.0 del Pacte del Majestic" i assegura que el procés sobiranista tirarà endavant. Aquest és l'advertiment que fa Carles Puigdemont a l'executiu de Rajoy:

"Aquest poble, que té consciència sobirana de poble des de fa molts i molts i molts anys, no l'aturarà un simulacre d'operació de diàleg."

Puigdemont va intervenir aquest dilluns al vespre en la presentació del llibre del politòleg Ramón Cotarelo "La República Catalana", en el qual l'autor exposa l'origen, present i possible futur del procés sobiranista català, i aporta arguments jurídics, polítics, històrics i econòmics.

Durant l'acte, el cap de l'executiu català no va fer cap referència als tres membres de la CUP detinguts per negar-se a declarar en relació amb les fotografies del rei que van cremar, i que aquest matí declaren davant l'Audiència Nacional.

Puigdemont sí que va replicar a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. Li va dir que "qui li parla d'independència és un poble i ella hauria d'escoltar". "Reduir-ho de manera absurda a una obsessió d'un govern no només és no voler entendre res, sinó que és pedalar en la direcció oposada", va assenyalar Puigdemont.

El president de la Generalitat va destacar que el diàleg "pot ser una obra de teatre" si l'interlocutor no deixa que "flueixi" perquè es nega a parlar d'un assumpte com el referèndum: "Llavors no és un diàleg, és una operació". Puigdemont hi va afegir que, si l'Estat vol "formar part de la solució" ha d'abandonar el "menyspreu i la declaració unilateral de negació" per "entrar a jugar en l'arena política". I va advertir: "Qui es pensa que això va de quatre duros, de la reforma del model de finançament o d'un tercer pla de Rodalies és que no ha entès res."

Anar al contingut