El president Carles Puigdemont a Girona
El president Carles Puigdemont a Girona (ACN)
Girona

Puigdemont repta Rajoy a explicar al Congrés l'"estat d'excepció" encobert per l'1-O

El president acusa l'Estat de saltar-se les seves pròpies lleis i retreu a Rajoy que no comparegui al Congrés per explicar les mesures que pren

RedaccióActualitzat

El president Carles Puigdemont ha acusat l'Estat de saltar-se les seves pròpies lleis i vulnerar drets fonamentals, i ha retret a Mariano Rajoy que no comparegui al Congrés per explicar les mesures que pren. En un acte per l'1-O a Girona, el president ha denunciat que amb la intervenció dels comptes de la Generalitat s'està aplicant l'article 155 de la Constitució Espanyola de manera encoberta, sense debat parlamentari i per la porta del darrere.

"No tenen ni tan sols el coratge d'aparèixer davant del Parlament espanyol i dir als grups parlamentaris –i suportar un debat parlamentari– per què estan practicant, sense decretar-lo, un estat d'excepció, per què estan aplicant el 155 sense ni debat parlamentari, per què estant intervenint la Generalitat de Catalunya, que és el fruit de la voluntat de tots vosaltres, sense ni tan sols demanar permís al seu Parlament."

El president també ha tingut paraules dures contra els socialistes, que ha acusat de tractar els seus com a súbdits.

"I els diuen: 'No aneu a votar.' Com si fossin una mena de súbdits d'una ideologia, menyspreant la seva llibertat i el seu pensament propi i independent, la seva capacitat de discernir què és el que els convé més o menys. Si ja no tracten els seus votants com a ciutadans lliures, com voleu que tractin aquest país com un país lliure?"

Celebren la proposta de Podem

La proposta de Podem de convocar els diputats i alcaldes de totes les forces polítiques de l'Estat a una assemblea per redactar un manifest per reclamar diàleg al govern espanyol i aconseguir un referèndum pactat ha estat ben rebuda a Catalunya. Puigdemont ha aplaudit que Podem reafirmi que no es pot "callar durant més temps i ha agraït que la formació de Pablo Iglesias hagi sortit "d'aquest pensament únic" i hagi plantejat al govern espanyol que "faci el favor de negociar un referèndum acordat".

La republicana Marta Rovira també ha aplaudit la proposta de Podem i diu que l'estudiaran.

"Celebrem que una colla de diputats i diputades, de polítics espanyols, avui hagin dit que no hi ha dret que patim repressió política al nostre país. Ho celebrem. Que s'ha d'apostar pel diàleg, fa molts dies que ho cridem als quatre vents. I també celebrem que diguin que estan d'acord amb el referèndum. És l'única solució possible per sortir de la cruïlla en què fa anys que està Catalunya. Ho celebrem."


Però Joan Garriga, de la CUP, desconfia que el govern apliqui el "sí" encara que guanyi en el referèndum de l'1 d'octubre.

L'acte unitari de campanya de divendres del PDeCAT, ERC, la CUP, Demòcrates de Catalunya i les entitats sobiranistes s'ha suspès. Els cupaires, per la seva banda, han programat un acte a Sabadell.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut