Puigdemont reivindica el paper de Catalunya per contribuir a un món més sostenible i apunta que ho vol fer "amb veu pròpia"

ACN Sant Cugat del Vallès.-El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reivindicat el paper que vol tenir Catalunya en la revolució cap a un món més sostenible i ha dit que ho vol fer "amb veu pròpia". En la cloenda de la conferència del sociòleg Jeremy Rifkin, Puigdemont ha destacat que Catalunya viu un doble procés de transició, nacional i cap a un país més sostenible, i ha afirmat que el segon és "indissociable" del primer. Puigdemont ha assegurat que Catalunya vol tenir un paper important en aquesta transformació cap a un model econòmic més sostenible però ha alertat que ara no disposa de totes les eines per fer-ho possible. " Que sàpiga el món que quan parlem d'un Estat parlem d'un estat sostenible, que quan parlem d'un país lliure el volem net", ha dit.

Durant la seva intervenció, Puigdemont ha dit que Catalunya espera esdevenir un nou estat sobirà per decidir el seu present i el seu futur i, en aquest context, contribuir a la revolució cap a la sostenibilitat. Ha afegit que ja s'està actuant en aquesta direcció amb mesures per reduir els efectes del canvi climàtic i avançar cap a un model energètic basat en fons renovables i autòctones "per reduir la dependència exterior", així com per transformar el model de producció i consum circular. Ha dit que aquests canvis són "importants i urgents" i ha alertat que només es resoldran si es pot "emprendre una acció global valenta". En aquest sentit, ha dit que Catalunya "està disposada a contribuir-hi". Ha dit que és conscient de la "modesta escala geogràfica i demogràfica" que representa Catalunya però ha assegurat que té "la més absoluta ambició" de participar-hi "com a país que per ser lliure vol estar connectat". En resum, ha dit que Catalunya vol posar el seu gra de sorra per sumar-se a l'esforç global "i fer un país i un planeta millors". "Tenim vocació, tenim coneixement, tenim també voluntat transversal", ha dit. Puigdemont ha posat amb aquests paraules el punt i final a la conferència de Rifkin. L'economista i sociòleg americà ha centrar el seu discurs en la fi del model productiu com s'ha entès fins ara i en la necessitat de caminar cap a un nou model basat, entre d'altres coses, en l'economia col·laborativa, l'Internet de les coses i el principi de subsidiarietat. En aquest sentit, ha assegurat que Catalunya pot ser una de les regions que impulsi aquest canvi ja que ha assegurat que disposa de capital cultural, plans "molt bons" i coneixement per fer-ho. Ha afirmat també que a Catalunya existeix ja la cultura de "lateralitzar" i ha animat a anar més enllà de les proves pilots i impulsar els canvis implicant a tota la societat i en un context en que el govern "faci de facilitador". "Ensenyeu al mon que pot fer una regió", ha dit. La conferència ha tingut lloc al Teatre Auditori de Sant Cugat i ha comptat també amb la presència del vicepresident de la Generalitat, Carles Puigdemont; l'alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; i el conseller de Territori, Josep Rull; entre d'altres.

Anar al contingut