Puigdemont referma la legalitat de l'1-O en el missatge de la Diada

El referèndum de l'1-O i els atemptats a Cambrils i Barcelona marquen el segon missatge de Puigdemont com a president per la Diada

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha enviat un missatge de compromís amb el referèndum i unitat contra el terrorisme en el seu missatge institucional de la Diada.

En el seu segon Onze de Setembre com a president, Puigdemont ha centrat part del seu discurs en el referèndum de l'1 d'octubre. El president ha remarcat la legalitat del referèndum i la sobirania del Parlament:

"És un referèndum legal, d'acord amb les lleis que ha aprovat el Parlament de Catalunya, seu de la sobirania popular. Només el Parlament pot inhabilitar el govern que presideixo. No hi ha cap altra instància judicial o política que pugui fer-ho."

Puigdemont, que ha començat la seva intervenció amb la fórmula "benvolguts i benvolgudes compatriotes", ha admès que hauria volgut un referèndum pactat amb l'Estat, a l'estil d'Escòcia. Diu que el govern espanyol no n'ha volgut sentir parlar, però això no impedirà que sigui un referèndum "amb totes les garanties":

"El govern ja ho té tot a punt perquè el diumenge 1 d'octubre els catalans i les catalanes puguin anar a votar com hem fet sempre, amb plena normalitat."

"Les urnes uneixen, no divideixen"

Puigdemont ha negat que a Catalunya hi hagi un clima de divisió. Amb la frase "les urnes uneixen, no divideixen", el president ha assegurat que l'1-O, les urnes "són per a tothom, per als que volen una Catalunya independent i per als que legítimament volen continuar formant part d'Espanya".

"El que divideix, el que degrada la democràcia és no deixar votar. Per això, el govern es compromet en la celebració d'aquest referèndum."

Amb tots aquests arguments, Puigdemont afirma que "aquesta és una Diada molt important", i ha demanat que se celebri "activament, amb alegria i amb civisme".

 

Unitat, convivència i record contra el terrorisme

El missatge ha durat uns quatre minuts. En la primera meitat, Puigdemont ha volgut recordar les víctimes dels atemptats de Barcelona i de Cambrils. El president de la Generalitat ha enviat un missatge d'unitat:

"La millor manera de plantar cara al terrorisme és la unitat. Institucional, policial i també cívica."

Puigdemont assegura que el país ha donat resposta al terrorisme, fent bandera de la pau i la convivència.

"No permetrem que res ni ningú trenqui la convivència a Catalunya."

També ha homenatjat els cossos de seguretat i d'emergències, amb menció especial per als Mossos d'Esquadra.

"La localització i la ràpida desarticulació de l'escamot terrorista va ser possible a una gran feina dels Mossos d'Esquadra, però també a la col·laboració ciutadana de la gent que va donar informacions clau per poder-los localitzar."

Puigdemont també s'ha felicitat de la resposta ciutadana, amb un paper, ha dit, molt destacat de la comunitat musulmana, per rebutjar els atemptats.

ARXIVAT A:
11SReferèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut