Puigdemont, durant la seva intervenció a la reunió del Cercle d'Economia a Sitges (EFE)
Puigdemont, durant la seva intervenció a la reunió del Cercle d'Economia a Sitges (EFE)
Sitges

Puigdemont reclama a Rajoy una "proposta" per a Catalunya

Luis de Guindos ha criticat el "populisme" del govern català i ha advertit que la independència tindria un impacte "extremadament negatiu" sobre la societat catalana

Actualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha considerat que la resposta del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a la seva carta "no serveix per resoldre el distanciament" i l'ha instat a presentar la seva proposta per a Catalunya i liderar "un veritable pacte d'Estat perquè els catalans puguin votar".

En la seva conferència en la XXXIII Reunió del Cercle d'Economia a Sitges, Puigdemont ha fet referència a la missiva del president espanyol i ha assenyalat que la resposta de Rajoy "no és la que esperava ni serveix per resoldre o encarrilar la resolució d'aquest distanciament".

"Tenim clar que sense diàleg i sense pacte no es poden arribar a solucions polítiques"

Puigdemont ha insistit en la voluntat de diàleg que creu que té el govern català: "és clar que cal parlar, volem parlar i hem de parlar".

El president del Cercle defensa la tercera via

Minuts abans de la conferència de Puigdemont, el president del Cercle d'Economia, Juan José Brugera, l'ha instat a recollir la proposta del govern i acudir al Congrés a exposar el "malestar" de Catalunya. Brugera ha defensat l'anomenada tercera via per resoldre el procés sobiranista, tot i que el president de la Generalitat ha descartat acudir a la cambra baixa.

"Les vegades que hem anat al Congrés a fer propostes superen la desena i les vegades que el Congrés coneix el malestar que existeix a Catalunya són infinites. S'ha debatut i votat multitud de vegades al Congrés"

En contraposició, ha lamentat que "tristament no se sap quina proposta té l'Estat per a Catalunya", un fet que considera que "no és just ni responsable". Puigdemont ha demanat remoure els obstacles que pugui haver-hi en el marc legal "per fer possible el dret a l'autodeterminació".

"M'agradaria escoltar si té alguna proposta per a Catalunya i m'entristeix veure com es fan al·lusions a l'ús de la violència, intervencions autoritàries o suspensió d'autonomia"

 

 

De Guindos critica el "populisme" de la Generalitat

A Sitges també hi ha parlat el ministre d'Economia, Luis de Guindos, que ha advertit que la independència de Catalunya tindria un impacte "extremadament negatiu" sobre la societat catalana. De Guindos ha qualificat de "populista" el discurs del govern català i ha dit que "allà on han arribat els populistes al poder, hi arriba el desànim i el neguit social, perquè es posa de manifest que l'enemic no és sempre fora, en absolut".

"Que volem treure l'economia catalana de la zona euro? Però si estem parlant d'integració! El procés és justament al revés"

En clau més econòmica, el ministre ha ressaltat la bona marxa de l'economia espanyola i ha assegurat que aquest any "serà difícil que creixi menys del 3%". També ha defensat que cal "incrementar l'escala de l'empresa espanyola", perquè creu que, si les companyies estatals tinguessin una mida similar a les britàniques, el PIB espanyol seria 7,5 punts superior a l'actual.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut