Barcelona

Puigdemont reclama a Rajoy un diàleg sense condicions

El president de la Generalitat reitera que no anirà a la conferència de presidents perquè les reunions convocades anteriorment no han servit per a res, mentre que l'oposició li retreu la seva actitud i critica els pressupostos

RedaccióActualitzat

Les crides al diàleg del govern espanyol ha estat el tema de debat a la sessió de control al govern al Parlament. L'oferta de Madrid ha estat qualificada pel president de la Generalitat, el grup de Junts pel Si i també la CUP de campanya interessada i d'operació de propaganda. En aquest sentit, Carles Puigdemont ha dit que sempre està disposat a dialogar però si es reconeix la realitat a Catalunya, de manera bilateral i sense vetar el referèndum de la taula de negociació:

"Ens agradaria molt establir un diàleg amb l'Estat, amb una única condició: que no hi hagi condicions."

Puigdemont ha assegurat que a l'altra costat de la taula encara no hi ha ningú. Ha criticat que el govern de Mariano Rajoy hagi anunciat que vol dialogar però que en cap moment, segons ell, ho ha portat a la pràctica: "Un anunci de diàleg no és diàleg." També ha reiterat una vegada més que no assistirà a la conferència de presidents autonòmics i ha dit que les anteriors que s'han fet mai han servit per a res.

Aquest divendres, però, el president Puigdemont tindrà l'oportunitat d'exposar els seus arguments al representant de l'executiu espanyol a Catalunya. Es reunirà al Palau de la Generalitat amb el delegat del govern central, Enric Millo. Segons fonts del govern català, la trobada s'emmarca en l'àmbit purament institucional i de cortesia després que Millo substituís la setmana passada Llanos de Luna. Aquesta és la primera vegada que Puigdemont es reuneix a Palau amb un delegat del govern central.

 

 

Albiol afirma que Rajoy "està enviant senyals"

Des del PP, el seu líder al Parlament, Xavier García Albiol, ha subrallat que el govern de Rajoy ha mogut fitxa:

"El govern d'Espanya s'ha mogut. Està enviant senyals. No es quedi fent l'estàtua."

Puigdemont ha respost amb ironia:

"Aquests senyals que vostè veu i que pels canals normals no endevinem en tot cas deuen ser per sistemes tecnològics una mica obsolets, senyals de fum o telègraf. Però pels canals convencionals no arriben. Li dic el següent: estem d'acord que el que ha passat a Catalunya des que es va produir l'última conferència de presidents autonòmics fins ara ha canviat substancialment [la posició del govern espanyol]?"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha defensat la via del diàleg amb Madrid:

"Vull felicitar-lo perquè hem sabut que el govern ha decidit ser present a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, i no cal dir que ens n'alegrem. No creu, president, que aquesta és la via?"

Però el president de la Generalitat és escèptic sobre els resultats d'aquestes trobades:

"Esclar que anirem al Consell de Política Fiscal i Financera. I a altres conferències sectorials i, per descomptat, a les tècniques. Hi anirem sabent fins i tot que encara que ens poséssim tots d'acord, totes les comunitats autònomes, les que governen el Partit Socialista o el Partit Popular, no serviria per a res."

La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, de Ciutadans, ha carregat contra els pressuopostos que aquest dimarts va presentar el govern al Parlament:

"Aquests pressupostos tenen més impostos per als catalans, més xiringuitos per als polítics, més estructures per a la indepèndència, i a sobre, per descomptat, una partida suposadament oculta, que surt a les portades dels diaris, que és ni més ni menys per repetir el 9-N."

Puigdemont subratlla que Ciutadans es preocupa per un mínim percentatge dels comptes:

"Vostès estan obsessionats amb el 0,02% del pressupost. El 0,02%, que és exactament el que pesen els diners previstos per a les consultes en aquest país. El 0,02%. Aquesta és la seva obsessió!  És la que empastifa amb rodes de premsa, portades de diaris... El 0,02%."

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut