Brussel·les

Puigdemont proposa Donald Tusk com a mediador per negociar amb l'estat espanyol

Al llibre "La crisi catalana" Puigdemont qualifica el paper del govern espanyol el 10 d'octubre de "frau"

RedaccióActualitzat

En el seu nou llibre, "La crisi catalana. Una oportunitat per a Europa", Carles Puigdemont planteja que la solució a aquesta crisi passa per un procés de negociació amb la "supervisió d'actors internacionals" que verifiqui la voluntat de dialogar per part de les institucions centrals de l'estat espanyol.

El president Puigdemont, que ha presentat el llibre aquest dimarts a Brussel·les, hi afegeix que qui podria fer de mediador podria ser el president del Consell Europeu, Donald Tusk.

El 10 d'octubre, un "frau"

La proposta que fa al llibre contempla que Tusk fes un paper discret en un procés sense condicions prèvies que hauria de portar a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació acordat.

La petició d'una mediació la basa en el paper del govern espanyol el 10 d'octubre, quan ell mateix va ajornar al Parlament la declaració unilateral d'independència que havia anunciat. Segons Puigdemont, aquest paper va ser un "frau".

D'aquesta manera, Puigdemont es lamenta implícitament d'haver fet aquest ajornament i no haver proclamat la república catalana aquell dia.

Notícia relacionada: Puigdemont evita la polèmica amb Junqueras i diu que comparteix estratègies

El "punt de vista" de Tusk

A preguntes dels periodistes, Puigdemont ha admès que no ha parlat amb Tusk sobre la seva possible mediació i i que el proposa perquè li sembla la persona idònia:

"Si parlo de Donald Tusk no és perquè m'hi hagi trobat -no he parlat amb ell-, sinó perquè en algunes expressions públiques ha mostrat que hi ha un punt de vista, també a les institucions europees, que podria ser útil per acostar-se a això que passa a Catalunya."

 

Notícia relacionada: El Suprem respon a Puigdemont que dir-li "fugit" és "adequat" i gens "desconsiderat"

"Fer arribar un missatge a Europa"

El llibre, escrit en francès a partir de converses amb el periodista belga Olivier Mouton, s'editarà a Bèlgica. De moment també n'hi haurà una traducció catalana que publicarà l'editorial La Campana.

Durant la presentació, Carles Puigdemont ha assegurat que va acceptar fer el llibre perquè pot ser un bon mitjà per "fer arribar un missatge a Europa". Ha explicat que ha estat fruit d'una "maduració lenta i complexa" durant mesos, a Bèlgica i també a Alemanya.

Notícia relacionada: Puigdemont afirma que cap sentència l'obliga a abandonar el seu lloc com a diputat

"La unilateralitat és legítima"

Puigdemont també ha defensat que els passos unilaterals són legítims i ha posat com a exemple el referèndum de l'1-O, però ha afegit que, malgrat tot, prefereix el diàleg:

 


 

Mandela com a model

En el llibre Puigdemont assegura que el seu model a seguir és Nelson Mandela i admet que pot estar molt temps a l'exili.  

També afirma que està "preparat per viure empresonat a Espanya si cal", però que creu que aquest empresonament "complicaria encara més la possibilitat de trobar una solució política".

Aquestes són algunes de les afirmacions més destacables que fa Puigdemont al llibre:

"No es tracta que els ciutadans europeus estiguin a favor de la independència de Catalunya, sinó que es qüestionin com està la democràcia a Europa."

"No m'ha dolgut el silenci d'Europa sobre la independència. M'ha dolgut el silenci sobre la violència. Era el deure d'Europa dir alguna cosa sobre la violència."

"Als andalusos els vull tranquil·litzar perquè volem continuar exercint la solidaritat."

"Donar veu als ciutadans perquè participin en la política no és populisme si es fa sempre dins del marc dels drets humans."

 "Ara li toca ser creativa a Espanya. En cas contrari, continuarem lluitant per una independència que està reconeguda pel dret internacional a través de la sentència del Tribunal Internacional de Justícia sobre el cas de Kosovo."

"Espanya ha de reconèixer que li fa falta ajuda per sortir d'aquest forat."

"L'opció prioritària és un acord obtingut a través del diàleg, però no podem acceptar l"statu quo' que ens proposa Espanya."

"No aspiro a tenir cap paper en el futur. El que vull és tornar a la meva normalitat tan aviat com sigui possible i recuperar el màxim de llibertat possible."

 

Notícia relacionada - Puigdemont sobre Barcelona: "Al món del sobiranisme ens hem de posar d'acord per oferir una proposta"

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontGovern empresonatProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut