Bacelona

Puigdemont promet "revertir les retallades" i situar Catalunya "a les portes de l'estat propi"

Coincidint amb els cent dies de mandat, el president de la Generalitat ha presentat el pla de govern, basat de manera prioritària en les polítiques socials, la reactivació de l'economia i la transparència

RedaccióActualitzat
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat en la presentació del pla de govern que "un dels compromisos és revertir les retallades, els seus efectes i situar Catalunya a les portes de l'estat propi". Puigdemont ha presentat aquest pla de govern coincidint amb els primers cent dies de mandat. Ho ha fet després de la reunió habitual dels dimarts del consell executiu, i just el dia abans de trobar-se a la Moncloa amb Mariano Rajoy, després de mesos sense diàleg entre el president català i l'espanyol.

El procés sobiranista i els "incompliments" de l'Estat

Sobre aquesta trobada, Puigdemont ha explicat que, com a govern independentista, li pensa plantejar a Rajoy quatre paquets de temes. Un d'ells és el "nostre propòsit", ha dit, sobre les relacions entre Catalunya i Espanya. En segon lloc, els drets bàsics, des dels problemes dels refugiats fins la pobresa energètica, passant pel sostre de dèficit. Les altres dues qüestions són els incompliments de l'Estat i la judicialització de la política, que el president ha indicat que "és un error". Puigdemont ha revelat que no té intenció de demanar una trobada amb el rei Felip VI. El president considera que aquesta recepció hauria de ser, en qualsevol cas, un cop s'hagi format el govern espanyol.

El cap del govern català manté el termini de 18 mesos de legislatura encara que ha admès que unes noves eleccions generals pot "alterar" els ritmes. Ha assegurat en tot cas que no serà "presoner de cap armadura en forma de calendari". Ha dit que el termini de 18 mesos del full de ruta secessionista no és un "mantra" i ha considerat que no seria "cap tragèdia" que es pogués allargar el termini. "No estic demanant dos anys més, seria una pròrroga tècnica", ha afegit el president català, que ha indicat que no ha parlat amb la CUP d'una hipotètica prolongació del mandat.

Puigdemont ha insistit que l'objectiu de dèficit és "injust" i ha subratllat que, a més, "incompleix la llei d'Estabilitat Pressupostària", aquest és "un objectiu inassumible, i no és realista fer previsions de dèficit a partir d'objectius inassumibles". "És un repartiment injust", ha assenyalat, "i això no ho diuen només els independentistes catalans, això ho diu ja tothom ara, fins i tot hi ha alguna comunitat autònoma del PP que li hem sentit a dir". Segons Puigdemont, qui hauria de respondre sobre aquests desequilibris és el govern de l'Estat, "no nosaltres".

El cap del govern català ha remarcat que el pla de l'executiu per als pròxims mesos ha tingut en compte "el període excepcional" d'aquesta legislatura. Ha subratllat que aquest pla "és el contracte que vam adquirir amb els ciutadans" i que posarà èmfasi amb les mesures socials i econòmiques. "És un govern netament compromès amb la recuperació econòmica".

"Jo sóc dels que creuen que tindrem pressupost"

En tot cas, Puigdemont ha advertit que, per fer realitat aquests objectius, són necessaris "uns pressupostos que permetin implementar-lo en la seva totalitat". En aquest sentit, el president s'ha mostrat "optimista" de cara a arribar a una entesa amb la CUP: "Jo sóc dels que creuen que tindrem pressupost (...) En l'acord d'estabilitat parlamentària no demanàvem cap xec en blanc amb ningú. Hi haurà un diàleg intens i proper per aconseguir l'objectiu del govern i del país."

Carles Puigdemont ha destacat que la relació amb el vicepresident, Oriol Junqueras, és "excel·lent". Ha dit que "hi ha molta franquesa" i que "ell va ser el primer a saber que em reunia amb Rajoy". "En l'àmbit personal", és una relació que "va més enllà de la política", ha apuntat el cap del govern que ha afegit: "Estem en perfecta sintonia."

El president de la Generalitat ha carregat contra el govern espanyol. Ha explicat que el govern que presideix "prioritza les polítiques socials, malgrat l'ofec econòmic i financer, i les amenaces de noves retallades que anuncia l'executiu espanyol". Carles Puigdemont ha criticat que el govern espanyol "acumula incompliments en matèria d'infraestructures", i l'ha acusat d'apostar per una judicialització constant de la política.

Puigdemont ha instat a l'executiu espanyol en funcions a col·laborar amb el govern en català en l'acollida de refugiats, i ha recordat que la Generalitat s'ha posat en contacte amb la Comissió Europea per començar aquesta acollida. Madrid va retreure que la Generalitat tingués aquesta iniciativa i aquest migdia Puigdemont ha fet una referència sobre aquesta qüestió: "Som i volem ser Europa. Volem participar en la solució i no ens pararà ningú."

El cap del govern també ha dit que "la Junta de Seguretat de Catalunya s'hauria d'haver convocat, perquè hem tingut amenaces, hi ha hagut els atemptats de Brussel·les i sabem que el jihadisme és un fenomen global". És urgent, ha afegit, que es convoqui la Junta de Seguretat i la incorporació dels Mossos d'Esquadra, de manera permanent" en la coordinació amb les forces policials de l'Estat

Un pla de govern amb tres eixos prioritaris

El discurs de Puigdemont s'ha estructurat en tres grans eixos: un sobre polítiques socials, un sobre com reactivar l'economia i un tercer sobre mesures a favor de la transparència i contra la corrupció. Entre les prioritats socials, el govern vol desplegar la llei de pobresa energètica, per garantir aigua, llum i gas a tothom, després que el Tribunal Constitucional hagi anul·lat el decret.

És la seva primera roda de premsa amb preguntes a Palau des que va jurar el càrrec. L'atenció també està centrada en la primera trobada que tindrà demà, dimecres, a la tarda, a Madrid, amb el president Mariano Rajoy, amb qui només va coincidir en l'acte d'homenatge a les víctimes del vol de Germanwings, fa un mes.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut