Girona

Puigdemont: "Necessiten fer noves eleccions perquè no tenen sentit d'estat"

El president de la Generalitat afirma que ni PSOE, ni PP, ni C's ni Podem tenen un projecte de debò per a Espanya

redaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha dit aquest dilluns que encara hi ha temps perquè hi hagi un pacte d'última hora per evitar unes eleccions legislatives a Espanya. Segons Puigdemont, però, hi ha dos elements que ho diferencien del cas català: no estan acostumats a arribar a pactes polítics, i no hi ha un sol element de bloqueig, sinó molts. Per tot això, creu que el més probable és que es vagi a noves eleccions, que evidenciaran la falta de maduresa dels grans partits:

"Si hi ha eleccions, després tard o d'hora hi haurà d'haver un pacte, que no serà molt diferent del que podrien fer ara, cosa que demostrarà que era innecessari fer noves eleccions. Necessiten passar per eleccions perquè algunes formacions polítiques no tenen prou sentit d'estat per prendre decisions que exigeixen aquest sentit d'estat."

Puigdemont, que s'ha reunit les últimes setmanes amb els quatre líders dels grans partits, ha assegurat que cap d'ells no li va exposar un autèntic projecte polític d'estat per a Espanya, i molt menys per a l'encaix de Catalunya. Entrevistat a Girona per l'emissora de ràdio RAC1, Puigdemont ha elogiat Pablo Iglesias per proposar un referèndum a Catalunya, però ha afirmat que més enllà d'això no té més propostes.

Rajoy i el Tribunal Constitucional

A preguntes sobre les tres lleis que divendres el govern espanyol en funcions va decidir portar al Tribunal Constitucional després que dos dies abans ell hagués demanat a Rajoy que no n'hi portessin més i que no demanessin la suspensió cautelar, Puigdemont ha dit que estan negant la via del diàleg amb els fets:

"No em va sorprendre, però jo m'esperava que fossin una mica més intel·ligents. El que han demostrat és que no els interessa parlar de política, sinó que ens han dit: 'Ens trobarem als tribunals'. Jo dic: 'Missatge rebut'. Però quan ens trobem al final del camí, que no diguin que no hem intentat negociar."

Puigdemont ha assegurat que aquest gest de Rajoy serà interpretat fora d'Espanya com una actitud intransigent cap a les aspiracions catalanes, "perquè han vist que un president independentista ha dit a un president de la Unió Europa: 'Parlem-ne', i rep tres clatellots."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut