L'article a "Le Soir" firmat per Carles Puigdemont i Oriol Junqueras
L'article a "Le Soir" firmat per Carles Puigdemont i Oriol Junqueras
Brussel·les

Puigdemont i Junqueras avisen que el referèndum d'aquest any és l'únic irrenunciable

El president i el vicepresident de la Generalitat ho diuen en un article al diari belga "Le Soir", titulat "Per què Madrid no pot ser com Londres"

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, han advertit aquest dimecres, en un article publicat al diari belga "Le Soir", que la convocatòria d'un referèndum aquest any és l'únic plantejament al que no pensen renunciar. A l'escrit, titulat "Per què Madrid no pot ser com Londres", Puigdemont i Junqueras recorden també que el principal objectiu seria aconseguir pactar aquest referèndum a l'estat espanyol, tal com van fer el Regne Unit i Escòcia. Reclamen al govern de Rajoy que s'assegui a dialogar, i acusen l'Estat d'abandonar tots els catalans, fins i tot els que no volen la independència.

El text subratlla la tesi del "referèndum o referèndum" pel 2017:

"L'única cosa que no farem és renunciar a votar aquest any. Perquè són els ciutadans els que reclamen poder expressar la seva opinió responent una pregunta clara i simple."

Segons Puigdemont i Junqueras, "l'actitud del govern i el Parlament català" s'assembla "indiscutiblement" a la d'Escòcia, perquè es treballa amb la voluntat de "dialogar i assolir un acord sobre el referèndum", però "el posicionament del govern espanyol i del Congrés dels Diputats difereix completament del pres pel govern britànic i el Parlament del Regne Unit."

L'escrit denuncia "la judicialització de la política, la guerra bruta i les amenaces de l'estat d'excepció" i critiquen que el govern espanyol "s'amagui darrere del Tribunal Constitucional, l'Audiència Nacional i el Suprem, comprometent la feina i la independència del poder judicial". Recorden la inhabilitació de l'expresident Artur Mas "per simplement haver posat les urnes en servei d'un procés participatiu" i adverteixen que la judicialització "preocupa" a Europa.

 

 

El president i el número dos del govern indiquen que els sondejos mostren com "una gran majoria" de catalans es presentarà a les urnes per votar en el referèndum i acceptarà "el resultat, sigui quin sigui". "Som, primer de tot, demòcrates", remarquen a "Le Soir". Critiquen l'actitud de Madrid:

"És impensable que sigui el govern espanyol, i no els ciutadans de Catalunya, el que decideixi el futur de Catalunya i dels seus habitants (...) Està molt mal vist [el govern espanyol] perquè ha abandonat tots els catalans, també els que no volen la independència, que estimen Catalunya i, com a conseqüència, pateixen quan el seu país pateix."

Puigdemont i Junqueras diuen a l'article que cal "escoltar i parlar". "Nosaltres ja hem agafat el nostre lloc a la taula de diàleg. Estem oberts a parlar de tot, sense excepcions. Amb la voluntat de seguir el camí del Regne Unit i Escòcia, el camí de l'acord. Els altres convidats es faran esperar molt de temps?", conclouen.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut