Carles Puigdemont i Oriol Junqueras firmant la notificació
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras firmant la notificació
Barcelona

Puigdemont i Forcadell reben la interlocutòria del TC contra el referèndum

Dos funcionaris del TSJC han notificat al govern i a la presidenta del Parlament i els membres de la mesa el text del Constitucional que anul·la les resolucions sobre el referèndum i el procés constituent

RedaccióActualitzat

Dos secretaris del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya han anat aquest migdia al Palau de la Generalitat per notificar al govern l'última resolució del Constitucional sobre el referèndum. Els secretaris judicials han aprofitat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la majoria de consellers eren a la reunió setmanal del Consell Executiu per lliurar-los personalment la notificació en nom del Constitucional, donant-los així per avisats de les conseqüències del seu incompliment. Els membres del govern han hagut de firmar el document i se n'han quedat un exemplar.

Tot seguit, els funcionaris s'han desplaçat al Parlament i també han lliurat la notificació a la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, i els quatre membres de la mesa contra els quals es podria querellar la fiscalia.

Els funcionaris avisen els membres del govern i de la mesa del Parlament que tenen l'obligació de fer complir el que dicta el tribunal i deixa oberta la via penal.

Puigdemont: "No hi ha amenaces que puguin impedir el referèndum"

Des del seu compte de Twitter, Carles Puigdemont ha assegurat que cap amenaça frenarà el referèndum:

 

 

Carme Forcadell s'ha manifestat en la mateixa línia:

La decisió del Constitucional

Dimarts passat, el ple del Constitucional va anul·lar, per unanimitat, la resolució aprovada a l'últim debat de política general sobre la celebració d'un referèndum d'independència. El tribunal ja va suspendre cautelarment la resolució de Junts pel Sí i la CUP al desembre i, la setmana passada, la va anul·lar definitivament.

La interlocutòria del Tribunal Constitucional (TC) argumenta la decisió d'anul·lar la proposta de resolució sobre el referèndum unilateral i el procés constituent assegurant que "no hi ha més legitimitat que la legalitat constitucional". En el text, l'alt tribunal defensa que la resolució del Parlament té "efectes polítics i jurídics" i que el seu contingut és "objectivament contrari" a la Constitució. Assenyala que "no es pot oposar una suposada legitimitat democràtica d'un cos legislatiu o d'una Comunitat Autònoma a la primacia incondicional de la Constitució."

Concretament, les resolucions anul·lades són de la 1 a la 9, que fan referència a convocar un referèndum encara que no hi hagi acord amb l'Estat, i de la 13 a la 16 sobre el procés constituent. La interlocutòria constata que el Parlament ha desatès les "reiterades advertències" del tribunal i creu que la cambra catalana té una "antijurídica voluntat" de continuar el procés constituent "al marge de l'ordenament constitucional i sense supeditar-se a les institucions de l'estat espanyol."

Anar al contingut