Interior del Palau de Justícia belga
Brussel·les

La vista sobre l'extradició de Puigdemont i els 4 consellers s'ajorna al 4 de desembre

RedaccióActualitzat

La decisió sobre l'extradició del president Puigdemont i els quatre consellers cessats pel govern espanyol que l'acompanyen a Bèlgica -Toni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Lluís Puig- s'ajorna. La vista que ha començat aquest migdia a Brussel·les es reprendrà el 4 de desembre.

La decisió de l'ajornament ha estat precedida per la petició que la Fiscalia de Brussel·les ha fet al jutge belga per executar les euroordres emeses per Espanya contra Puigdemont i els quatre consellers. 

El motiu és que els advocats de Puigdemont i els consellers tinguin més temps per preparar les al·legacions per escrit. Puigdemont, Ponsatí, Comín, Serret i Puig no han declarat. Ha estat una vista "purament formal", segons ha explicat Jaume Alonso-Cuevillas, advocat de Puigdemont.

Alonso-Cuevillas ha afegit que el fiscal belga parteix de la base que la norma general és complir les ordres d'extradició i no denegar-les. Per ara ha descartat que hi hagi delicte de corrupció.

També assegura que el fiscal vol revisar si els fets podrien ser incriminables segons la legislació belga. Entre els possibles delictes, hi hauria el de "coalició de funcionaris", que seria l'equivalent al que a Espanya es coneix com a delicte de sedició. Hi ha, però, una diferència important pel que fa a les conseqüències per a qui comet aquest delicte: a Espanya la condemna pot arribar als 30 anys de presó, mentre que a Bèlgica la condemna és de 6 mesos.

Un altre factor que s'ha de tenir en compte és la vulneració de drets fonamentals que, segons al·lega la defensa, no estarien garantits si se'ls extradeix a Espanya, un fet que el jutge també ha de valorar.

El fiscal belga no és a la sala com a transmissor de la justícia espanyola, sinó per assegurar-se que en el cas que es produís l'extradició es fes amb les garanties que compleix la llei d'aquest país.

Sense veure'ls ni entrar ni sortir

Els investigats estaven citats a les dues d'aquest migdia, però no se'ls ha vist entrar al Palau de Justícia belga, un dels edificis més grans d'Europa. Sí que s'ha vist entrar l'advocat belga de Puigdemont, Paul Bekaert, i el seu equip de lletrats, que havien anunciat que volien intentar demostrar que el judici a Espanya és "un judici polític". Es tracta d'un grup de 10 advocats, 6 dones i 4 homes, experts en drets humans i algun assessor de les Nacions Unides.


Aquest dijous, la justícia belga va demanar un informe jurídic a la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela i en té un altre sobre la taula fet des d'institucions penitenciàries. Es tracta d'un document de 15 pàgines on es recullen imatges de la presó d'Estremera on ja s'ha dit que ingressarien els investigats. S'hi poden veure imatges de cel·les, de zones comunes o de visites.

La decisió dels tribunals belgues de demanar a Espanya aquesta informació complementària sobre la causa judicial no ha agradat gaire a Madrid. El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha assegurat que ningú a Europa ha de donar lliçons a Espanya.

L'advocat de Puigdemont té "plena confiança en la justícia belga"

Puigdemont i els quatre consellers es van entregar a la justícia belga el 5 de novembre, un cop la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va enviar l'ordre europea de detenció. El jutge d'instrucció els va deixar en llibertat aquell mateix dia, amb l'obligació de presentar una adreça fixa de residència a Bèlgica i de presentar-se cada vegada que la justícia belga els ho reclamés.

Un dels advocats de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, que ajudarà l'equip de lletrats belgues s'ha reunit amb els seus clients per preparar la vista d'aquest divendres. L'advocat ha escrit que té "plena confiança en la justícia belga", al seu compte de Twitter:

ARXIVAT A:
Govern empresonatProcés catalàReferèndum 1-OArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut