Els consellers a Bèlgica anuncien accions legals contra el govern espanyol
Els consellers a Bèlgica anuncien accions legals contra el govern espanyol

Puigdemont i els consellers a l'exili es querellen contra Llarena i en demanen la recusació

El jutge Llarena s'haurà de presentar davant la justícia belga el 4 de setembre

RedaccióActualitzat

El jutge Pablo Llarena ja ha estat citat per declarar davant la justícia belga el 4 de setembre. És la primera conseqüència de la nova estratègia de la defensa de Puigdemont i els consellers a l'exili. Ho ha anunciat un dels seus advocats, el francès Cristophe Marchand:

"Hem citat aquest matí el jutge Pablo Llarena per a una audiència que tindrà lloc el 4 de setembre de 2018 davant del tribunal francòfon de primera instància de Brussel·les, que obrirà el debat per determinar si aquesta falta ha existit i si ha provocat danys o no."

Marchand ha fet aquestes declaracions durant la roda de premsa que el president Puigdemont i els consellers a l'exili han fet aquest matí des de Berlín, Brussel·les i Edimburg via videoconferència. Ha estat una conferència per anunciar les accions legals contra el govern espanyol.

L'exconseller de Salut Toni Comín ha anunciat la presentació de querelles davant la justícia belga i dels tribunals a Espanya. Entre aquestes, interposarà una demanda civil contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena davant la justícia belga.

"Sempre hem dit que érem aquí per defensar-nos. Fins ara la nostra defensa estava focalitzada a evitar l'extradició, però aconsellats pels nostres advocats, creiem que hem de tirar endavant dues accions: la primera, una demanda civil contra el jutge Llarena davant la justícia belga."

Comín ha justificat la querella perquè "vulnera el nostre dret a un procés judicial equitatiu i el nostre dret a la presumpció d'innocència":

"Avui hem lliurat davant els tribunals una demanda contra Llarena en la jurisdicció civil en la mesura que tenim la certesa que el procés judicial que té lloc a Espanya vulnera el nostre dret a tenir un jutge imparcial i independent."

L'exconseller també ha justificat que ho fan perquè "es posa de manifest que se'ns persegueix per les nostres idees polítiques i perquè Llarena ha actuat fora de la seva jurisdicció".

"Això ens dona el dret d'iniciar la demanda civil a Bèlgica perquè ha fet unes declaracions fora de la seva acció com a jutge. Tenim el dret a protegir-nos davant la jurisdicció belga. Tenim la convicció que a Bèlgica tenim el nostre dret a la defensa robustament garantit."

La segona acció, ha dit, és una conseqüència de la primera: la recusació del jutge Llarena al Tribunal Suprem.

"L'article 219.8 de la llei orgànica del poder judicial recull que és causa de recusació d'un jutge el fet que tingui un judici pendent amb una de les parts de la causa que està instruint. Per tant, iniciem la recusació del jutge Llarena."

L'objectiu, ha conclòs:

"Poder-nos defensar més enllà de l'ordre europea de detenció. Creiem que tenim accions legals a tirar endavant que faran més robusta la nostra defensa."

Comín ha avançat que a partir d'ara el jutge Llarena "té una causa pendent amb nosaltres i serà citat per la justícia belga".


Puigdemont, des de Berlín per videoconferència

En la intervenció que Puigdemont ha fet des d'Alemanya, ha subratllat la contínua violació dels seus drets fonamental dels consellers i d'ell mateix. Puigdemont ha dit que aquestes violacions no poden quedar impunes:  

"Crec que després d'aquests mesos en què hem estat objecte de violacions dels nostres drets fonamentals, i que aquestes violacions han quedat impunes, és el moment d'actuar."

Puigdemont ha criticat la imparcialitat "acreditada" del jutge Llarena:

"S'ha demostrat que Llarena actua sense imparcialitat i mogut per motivacions polítiques perfectament acreditades per accions fora del seu àmbit. No estem sent perseguits per la justícia, sinó per la ideologia del jutge Llarena perfectament manifestada per la conferència que va fer a Oviedo."

De fet, l'advocat Marchand ha especificat l'argument d'aquesta nova estratègia parlant de la conferència d'Oviedo:

"És una declaració que el jutge Llarena va fer el 22 de febrer del 2018 a Oviedo, on estava convidat a una conferència. Després de la conferència va fer declaracions a la televisió local que van ser reproduïdes a la premsa on va expressar, el que expressa en les seves resolucions judicials.  Son unes declaracions fora del tribunal on expressa la seva opinió sobre el cas."


Marchand ha explicat que dir "no són presos polítics" és suficient per obrir un debat judicial, perquè segons apunta l'advocat francès, des del principi, la qüestió que es presenta en aquest procés i en el marc europeu, "és una qüestió eminentment política".

"Creiem que hi ha persecució per part de ministres i diputats, en el marc de la seva acció política, i que disfruten de la immunitat respecte aquesta acció política."

 

Sobre la citació de Llarena, Marchand ha explicat el procés:

"A Bèlgica fem una demanda i rebem una data, que és la del 4 de setembre, i en aquell moment, el jutge dona ajornaments per desenvolupar els arguments i per tenir el plet a partir dels mesos següents, però en el dret belga no hi ha un procés d'admissió." 

"El jutge Llarena està convidat a comparèixer aquest dia. Hi ha un reglament europeu que marca com s'ha de citar persones que es troben en un altre estat de la UE per venir al tribunal.  Hem seguit aquest procediment i el jutge Llarena rebrà la convocatòria per presentar-se el 4 de setembre."

"Mai no s'està obligat a presentar-se a un tribunal."

 

ARXIVAT A:
Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut