Mariano Rajoy, Felip VI i Carles Puigdemont
Mariano Rajoy, Felip VI i Carles Puigdemont

Puigdemont, Felip VI i Rajoy, testimonis que volen les defenses del judici del procés

Sànchez, Rull i Turull demanen que se'ls citi, però, en el cas del rei, la llei ho prohibeix

Actualitzat

La defensa de Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez demanarà al Suprem que citi com a testimonis en el judici del procés Carles Puigdemont, Felip VI i Mariano Rajoy.

En el cas de Puigdemont, la defensa vol que expliqui els intents de diàleg que la Generalitat va oferir al govern espanyol fins a "l'extenuació". També volen que es cridi a testificar les defenses de Carme Forcadell i Joaquim Forn.

La petició no especifica com es faria la compareixença. Tenint en compte que continua vigent l'ordre de detenció nacional que va dictar el jutge Pablo Llarena, Puigdemont seria detingut immediatament si trepitgés el territori de l'Estat.

Pel que fa al rei, la Llei d'Enjudiciament Criminal estableix que, a diferència del que passa amb la resta de ciutadans, el monarca no està obligat a comparèixer si el citen. Fonts del Suprem recorden que la llei prohibeix citar-lo, com també que si les peticions de testimonis que fan les defenses són massa exhaustives, la idea de començar el judici el 29 de gener quedaria en paper mullat.

L'última vegada que el van citar va ser en el judici pel cas Nóos, a petició de l'exsoci d'Iñaki Urdangarin, Diego Torres. Aleshores, el tribunal la va rebutjar per "imperatiu legal".

Ara, la defensa el reclama pel discurs del 3 d'octubre, dos dies després del referèndum.

Respecte a la petició que Mariano Rajoy testifiqui, la defensa vol que expliqui per què no va proposar declarar l'estat d'excepció o va activar altres mesures de la Llei de Seguretat Nacional si pensava que els independentistes estaven preparant un "desafiament colpista".

Al judici, sense emmanillar

El Suprem ha especificat que els acusats no arribaran amb manilles al judici i se'ls intentarà garantir les millors condicions possibles. Hi ha una part que depèn del Ministeri de l'Interior: el trasllat dels presos; encara sense data, segons el ministre de l'Interior, Fernandro Grande-Marlaska.

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontFelip VIMariano RajoyJordi SànchezJudici procésJosep RullJordi Turull
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut