El president Puigdemont i Ahmed Galai
El president Puigdemont i Ahmed Galai, Nobel de la Pau (Efe)
Barcelona

Puigdemont insisteix que hi haurà referèndum i diu que impedir-lo "seria un cop d'estat"

El president ha fet una declaració institucional amb Ahmed Galai, Nobel de la Pau el 2015, que ha donat suport al manifest pel dret a decidir dels catalans

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont ha replicat les amenaces del govern espanyol d'impedir l'1-O "amb proporcionalitat" i ha insistit que els catalans votaran en un referèndum "amb totes les garanties, homologable internacionalment i amb un resultat vinculant". El president ha afegit que "un referèndum mai pot ser qualificat d'estafa" i que posar les urnes no és un cop d'Estat:

"Amb les urnes mai no es fa un cop d'estat. Tot el contrari. Un cop d'estat seria prohibir-les."

Puigdemont ho ha dit acompanyat del tunisià Ahmed Galai, Premi Nobel de la Pau el 2015, durant la declaració institucional per donar suport "a la democràcia i a l'1-O". A la Sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat, Galai ha fet una crida al govern espanyol per treballar conjuntament amb la Generalitat i permetre el referèndum:

"Impedir als catalans que puguin votar sembla que entra en contradicció amb els principis a què aspiren les societats democràtiques. És per això que fem una crida al govern espanyol i les seves institucions i els seus homòlegs catalans, a treballar junts per poder permetre als ciutadans de Catalunya decidir mitjançant la votació el seu futur polític i negociar de bona fe tenint com a base els resultats d'aquesta votació."

Galai, que és videcrepesident de la Lliga tunisiana pels drets humans, també ha assegurat les urnes no han de ser mai un problema ni una causa de conflicte.

El president Puigdemont ha volgut agrair a Galai la seva adhesió al manifest en suport del dret a decidir dels catalans, un manifest que han signat altres personalitats, entre aquestes dos premis Nobel de la Pau més.

El pacifista argentí, Adolfo Pérez Esquivel, Nobel de la Pau el 1980, també ha mostrat el seu suport al referèndum, tot i no ha pogut ser present a la trobada amb Puigdemont i Galai per motius d'agenda.

Setmana clau per al referèndum

La declaració institucional del president ha tingut lloc en l'inici d'una setmana decisiva per la convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre. Dimecres és el dia marcat en el calendari com el dia del xoc de trens entre la Generalitat i el govern espanyol, ja que està previst que les forces independentistes aprovin la llei del referèndum, la llei que ha de donar cobertura legal a l'1 d'octubre. Després se signarà el decret de convocatòria del referèndum, que el portaveu Turull ha afirmat que el govern "en ple" firmarà.

Les últimes hores totes dues parts han anat pujant de to. Madrid segueix insistint que el referèndum no es farà i que l'aturarà amb mesures proporcionals, sense especificar quines seran aquestes mesures. De la seva banda, les forces independentistes han dit que estan preparades.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut