Barcelona

Puigdemont: "Ens hem guanyat el dret a tenir un estat independent en forma de república"

El govern traslladarà al Parlament els resultats de la votació de l'1-O

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha comparegut al Palau de la Generalitat, acompanyat del govern, per fer una declaració institucional. Puigdemont ha assegurat que després de la votació d'aquest 1 d'octubre els catalans s'han guanyat "la seva sobirania" i el "dret a un estat independent que es constitueixi en forma de república".

És per això que el govern traslladarà al Parlament els resultats de la votació d'aquest 1 d'octubre "perquè actuï d'acord amb la llei del referèndum".

En l'article 4.4 de la llei s'estableix que si guanya el sí "implica la independència de Catalunya".

Apel·lació directa a Europa

Pel president, els catalans, a més, s'han guanyat el dret a ser respectats a Europa, a la qual ha instat a actuar amb rapidesa. Segons ha dit, davant les càrregues policials ja no "pot seguir mirant cap a un altre cantó":

"Som ciutadans europeus i hem patit un atac als nostres drets i llibertats."

En referència a les declaracions habituals dels dirigents europeus, Puigdemont assegura que Catalunya ja no és "un afer intern, sinó un afer d'interès europeu" per la "intransigència i repressió de l'Estat".

Agraïment als ciutadans

Els primers minuts de la compareixença, Puigdemont els ha dedicat a donar les gràcies a tots els que han fet possible el referèndum pel seu "compromís, coratge i valentia". I ha volgut fer un esment especial als ferits.

El president ha denunciat l'actuació policial "dictada pel govern espanyol", que ha qualificat d'"injustificada, abusiva i greu".

Puigdemont també ha agraït el suport rebut per primers ministres, presidents de govern de "l'Europa democràtica" i desenes de parlamentaris que han fet arribar missatges de preocupació pel que estava succeint a Catalunya.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut