Puigdemont: "El 21D és la segona volta de l'1-O. És la ratificació o no del 155"

RedaccióActualitzat

El candidat de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, ha estat l'últim dels caps de llista entrevistat per TV3 abans de les eleccions del 21D. L'entrevista s'ha fet des de Bèlgica, des d'on Puigdemont ha explicat que entén els comicis com la segona ronda de l'1 d'octubre i la resposta al 155.

El candidat de Junts per Catalunya s'ha preguntat si el govern espanyol estarà disposat a acceptar els resultats si guanyen els independentistes.

Puigdemont també ha dit que la retirada de l'euroordre demostra que no hi ha cas i els membres del govern a Brussel·les o a la presó hi són injustament.

Carles Puigdemont ha explicat que no podrà votar en les eleccions, però diu que ha convençut una persona de 18 anys que no pensava participar-hi però li ha promès que votarà per ell.

Us deixem el resum en deu frases:

El retorn el 21

"No és clar que m'hagin de detenir. El que he demanat a tots els partits polítics i a l'Estat espanyol és que es comprometin a acceptar el resultat de les eleccions."

Criminalització de l'independentisme

"El que busquen és posar l'independentisme a la presó perquè consideren que la independència és una idea criminal."

El resultat del 21D

"El que està en joc és si guanya el 155 o guanya el govern de Catalunya triat pels catalans el setembre del 2015. Si no guanya aquest govern ha guanyat el 155."

"Si guanya el 155 i guanya legítimament, és a dir, que la cursa electoral s'ha pogut fer en termes de normalitat, cosa que no ha passat, i no hi ha hagut joc brut... evidentment, la democràcia és això. Sempre. Els catalans tenen l'oportunitat de validar el 155."

El futur i els pactes

"Soc a Brussel·les amb un govern reduït però amb gent també d'Esquerra Republicana. Estem compromesos. A la campanya electoral, cadascú ha de fer la seva, però la darrera vegada que tots vam parlar crec que estàvem d'acord, i vull confiar que això continua, així que la millor resposta al senyor Rajoy i al 155 és mantenir les coses allò on ells les van estroncar."

"En aquests termes, recentment, no. Sí que he parlat amb gent de la CUP. Hem parlat de la situació general del país. Hem quedat que hem de continuar parlant, però crec que estaríem d'acord en aquesta fotografia."

Les enquestes

"La tendència que té Junts per Catalunya, que és un projecte molt tendre des del punt de vista històric perquè fa tres setmanes que la vam arrencar, és una tendència enormement positiva."

Revertir el 155

"¿Estem donant per fet que si el poble de Catalunya en unes eleccions amb regles del joc fixades per l'Estat espanyol decideixen que no volen 155, tindrem 155 igual?"

Què va passar el 27O

"Teníem el dret i el deure de portar el màxim el nostre compromís i d'intentar esperar una altra reacció que fos diferent a aquesta. Havíem de donar una oportunitat a l'Estat per fer-li entendre que per la via dels cops de porra i la repressió no només solucionem el problema: el fem més gros."

"No m'he penedit de no convocar eleccions. Vaig madurar-ho molt. Tenia el decret escrit i no signat. Creia i crec que si l'Estat espanyol s'hagués compromès a retirar el 155, a excarcerar els Jordis i retirar els policies que atemoreixen la població, aleshores les eleccions es podrien celebrar en un clima de normalitat que és el que volíem, però no hi va haver mai aquest compromís."

ARXIVAT A:
Eleccions 21DJxCatProcés catalàIndependènciaArticle 155
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut