París

Puigdemont diu a París que la UE reconeixeria Catalunya, com va fer amb Eslovènia

El president de la Generalitat posa èmfasi en el fet que una Catalunya independent no serà "un Estat nacionalista" i ha subratllat que hi haurà pluralitat de llengües

Actualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha opinat aquest dilluns a París que la Unió Europea (UE) reconeixeria com a estat Catalunya i ha posat com a exemple el cas d'Eslovènia, l'antiga república iugoslava que es va independitzar el 1991. Al centre universitari Sciences Po, de París, on ha intervingut en el col·loqui "Quin és el futur per a Catalunya a Europa", Puigdemont ha repassat els desafiaments d'aquesta comunitat i ha respost a diverses preguntes d'estudiants espanyols i d'altres nacionalitats.

"Em recordo de quan Jacques Delors va dir que mai no es reconeixeria la independència d'Eslovènia i després va acabar dins de la UE."

Puigdemont ha considerat que una Catalunya independent acabaria sent reconeguda en el si de la UE perquè, segons el seu parer, seria de l'interès del mateix club europeu. El president de la Generalitat ha rebatut les crítiques de poca solidaritat per voler-se independitzar d'Espanya per raons econòmiques i ha assenyalat que Espanya depèn més de Catalunya que viceversa. En el seu discurs, també ha al·ludit a la situació d'altres nacions que aspiren a ser independents a Europa, com Escòcia, que vol iniciar els tràmits per fer un segon referèndum per deixar el Regne Unit a causa del Brexit.

Pel que fa a les negociacions amb Madrid per a una eventual consulta, ha lamentat que el govern espanyol ni tan sols s'assegui a parlar-ne i ha assumit que la situació és "un maldecap per a tothom". Puigdemont ha posat èmfasi en el fet que una Catalunya independent no serà "un Estat nacionalista" i ha subratllat que hi haurà pluralitat de llengües.

"Els que vulguin es podran sentir espanyols a Catalunya, no hi haurà cap problema."

El president de la Generalitat ha definit el moviment independentista com "la revolució democràtica més potent que actualment hi ha a Europa" i ha reiterat la seva intenció de celebrar "un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya com a molt tard el setembre del 2017". Segons l'opinió del dirigent català, el que més inquieta el govern espanyol és que el moviment independentista català és "imparable".

En l'acte, Puigdemont també ha qualificat d'"inadmissible" la querella de la Fiscalia contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut