Jordi Sànchez
Jordi Sànchez

Puigdemont demana que Sànchez torni a ser candidat a la investidura i ell ho accepta

Turull renuncia "de manera provisional" arran de la resolució del Comitè de Drets Humans de l'ONU

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont demana que Jordi Sànchez torni a ser candidat a la investidura arran de la resolució del Comitè de Drets Humans de l'ONU.

El president ha fet aquesta petició en una carta que ha fet arribar al grup parlamentari de Junts per Catalunya, en què afirma que "el passat dia 23 de març el Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides va dictar unes mesures cautelars per les quals l'estat espanyol ha de garantir al diputat Jordi Sànchez l'exercici en plenitud els seus drets polítics".

La resolució, emesa en resposta a una demanda presentada per la defensa de Sànchez, diu:

"Se li ha demanat a l'estat membre [l'estat espanyol] que prengui totes les mesures necessàries perquè Jordi Sànchez pugui exercir els seus drets polítics d'acord amb l'article 25 del Conveni."

 

En la seva carta, Puigdemont considera que "no és aquesta una resolució menor ni trivial, sinó de gran transcendència". I remarca que "va ser emesa amb una celeritat extraordinària, sens dubte a causa de la gravetat dels fets".

Puigdemont afegeix més endavant que "estem davant d'una oportunitat, sense precedents, que hem d'aprofitar jurídicament i política en la defensa de la nostra causa a nivell internacional".

"Aquesta, que és una possibilitat ben real, l'hauríem també d'aprofitar per la defensa de llibertats polítiques de Catalunya, sumant a la nostra causa una nova vulneració dels drets civils al nostre país."

 

Puigdemont acaba la carta reiterant "el nostre compromís amb la formació de govern, perquè serveixi per enfortir-nos i desplegar el mandat de les urnes del 21 de desembre".

 

Sànchez accepta

Poc després d'haver-se conegut la carta de Puigdemont, se n'ha fet pública una altra, de Jordi Sànchez, acceptant ser candidat a la presidència de la Generalitat.

En una carta adreçada, igualment, a Junts per Catalunya, Sànchez expressa la seva "plena disposició a afrontar el debat d'investidura, si així ho considera oportú la majoria del grup parlamentari".

"La resolució del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides (...) en la qual s'instava l'estat espanyol a garantir els meus drets polítics, obre una escletxa i una garantia per tal de poder convocar un debat d'investidura, presentar el meu programa de govern i ser sotmès a votació."

 

Sànchez explica que està al cas de la carta de Puigdemont i que està "totalment d'acord amb aquesta estratègia".

Argumenta, a més, que "l'estat espanyol no té altra opció que fer respectar la resolució del Comitè de Drets Humans [de l'ONU]. No fer-ho seria una escàndol jurídic majúscul".

En conseqüència, demana "el suport dels meus companys i companyes de grup", tot remarcant que "estic al servei de l'estratègia col·lectiva".

Abans d'acabar, Sànchez agraeix "la generositat del diputat i amic Jordi Turull, també injustament empresonat", del qual diu que "el poden posar entre reixes, però mai no podran empresonar les seves idees, la seva honorabilitat i el seu compromís".

 

Turull renuncia

Jordi Turull també ha fet pública una carta, aquest matí, en què retira, "de manera provisional i en funció de com es desenvolupin els fets", la seva candidatura a la presidència de la Generalitat.

La carta està adreçada, en aquest cas, al president del Parlament, Roger Torrent, "en qualitat de candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya a proposta del Grup Parlamentari de Junts per Catalunya".

Remarca, a més, que escriu "des de la presó d'Estremera, on estic injustament reclòs, al costat del vicepresident Oriol Junqueras i dels consellers Quim Forn, Josep Rull i Raül Romeva".

També fa referència a la resolució del Comitè de Drets Humans de l'ONU, que considera que "fa palesa, als ulls del món, la falta de garanties polítiques a l'estat espanyol i evidencia que els drets polítics de les minories són vulnerats per una justícia absolutament polititzada i al servei del poder central".

Turull recorda, al final de la carta, que "el meu debat d'investidura, com és sabut, va quedar interromput en contra de la voluntat de la cambra", i fa la següent consideració:

"Estic convençut que la situació política i jurídica sorgida de la decisió del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides aconsella deixar-la en suspens i procedir a la investidura del diputat Jordi Sànchez. És un acte de justícia."

 

Carta de Carles Puigdemont by Moderador Noticies Web on Scribd

 

Carta de Jordi Sànchez by Moderador Noticies Web on Scribd

 

Carta de Jordi Turull by Moderador Noticies Web on Scribd

ARXIVAT A:
InvestiduraGovern empresonatProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut