Barcelona

Puigdemont critica la "desinversió crònica" de l'Estat i l'acusa de "desconnectar dels seus compromisos amb Catalunya"

Puigdemont s'ha dirigit als catalans per reivindicar el projecte de futur d'una Catalunya dins d'Europa, però també per criticar la "desinversió crònica" de l'Estat

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont ha fet el seu primer discurs institucional de l'Onze de Setembre com a president. Des del Palau de la Generalitat, i durant poc més de cinc minuts, Puigdemont s'ha dirigit als catalans per reivindicar el projecte de futur d'una Catalunya dins d'Europa, però també per criticar la "desinversió crònica" de l'Estat.

El president de la Generalitat, assegura que "l'Estat s'està desconnectant dels seus compromisos i obligacions amb Catalunya":

"En els darrers mesos s'ha evidenciat com la desinversió crònica en infraestructures no només afecta l'economia, sinó també el dia a dia de la gent, amb un servei de Rodalies inacceptable, que s'afegeix a l'oblit crònic del corredor mediterrani."

Des de les Sales d'Antoni Clavé del Palau de la Generalitat, Puigdemont també ha destacat la "paràlisi institucional i política a l'Estat espanyol". I avisa que "sense política es fa difícil dialogar, sobretot amb qui no vol i només fa servir la justícia per intentar resoldre un problema que és polític".

Tot i aquests entrebancs, el president subratlla que, afortunadament, "Catalunya és un país que té un projecte de futur". Afirma que es tirarà endavant amb diàleg:

"Els catalans no ens hem negat mai al diàleg i s'ha demostrat al llarg de la història que som capaços de pactar des de les opcions ideològiques més diverses per tirar endavant el país."

Per tot plegat, i a menys de 24 hores abans de participar en la manifestació de la Diada de l'ANC i Òmnium, Puigdemont reivindica la importància de la Diada

"Aquesta Diada Nacional és important no només per refermar aquesta voluntat de ser com a poble sinó per encarar un curs polític en què caldrà prendre decisions que garanteixin que Catalunya pugui escollir en llibertat el seu camí."

 

Compromís amb Europa

A l'inici del seu discurs, Puigdemont ha fet referència al moment actual de la Unió Europea, que ha qualificat de "delicat", per la crisi de refugiats i l'ascens dels populismes.

Europa, ha afegit, també s'ha de replantejar el seu funcionament després del referèndum del Brexit i en aquest sentit ha apostat per "enfortir el paper de la UE". El president de la Generalitat ha reivindicat la vocació europeista de Catalunya, un país que "vol continuar sent part d'aquesta Europa, amb els seus defectes i les seves virtuts":

"Catalunya és i vol continuar sent part d'aquesta Europa, amb els seus defectes i les seves virtuts, però ho vol ser com a actor i no com a simple espectador. El talent i la força de la societat catalana, que a nivell privat i empresarial es fa sentir arreu del món, també ho ha de fer a nivell institucional, tant dins la UE com en la resta d'organismes internacionals."

La crisi i les exportacions

Puigdemont també ha fet referència a la situació econòmica que viu el país.

"La crisi encara és present en moltes llars catalanes, però ens n'estem sortint amb l'esforç de tots."

El cap de l'executiu posa d'exemple les inversions estrangeres i les exportacions:

"Catalunya és el territori que més inversions estrangeres rep i el que més exporta, amb una economia dinàmica que comença a sortir de la crisi."

- - - 

Llegeix íntegre el missatge institucional de Carles Puigdemont per la Diada

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut