Barcelona

Forn: "És important complir la llei, però hi ha un bé superior, la convivència"

Els màxims responsables de la coordinació policial a Catalunya acaben la reunió de la Junta de Seguretat sense acord

RedaccióActualitzat

La Junta de Seguretat -l'òrgan que coordina l'activitat dels cossos policials que actuen a Catalunya- s'ha reunit d'urgència al Palau de Pedralbes de Barcelona. La trobada, que ha convocat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha acabat sense acord. El ministeri treballarà perquè no hi hagi votacions. 

En acabar, el conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha assegurat que no s'aturarà la convocatòria de referèndum l'1 d'octubre i ha fet una crida a no posar la policia contra els cordes:

"No aturarem la convocatòria del referèndum i no podem posar la policia contra les cordes."

Forn ha admès que els Mossos "tenen funcions de policia judicial", fet que comporta determinades obligacions, però que prioritzaran per sobre de tot la convivència ciutadana:

"És important el compliment de la llei i les decisions judicials, però hi ha un bé superior a preservar, que és la convivència ciutadana."

En qualsevol cas, ha volgut traslladar a la ciutadania un missatge de tranquil·litat, "més enllà de les discrepàncies polítiques". De fet, ha explicat que en la trobada han intentat rebaixar tensions perquè "volem una sortida pacífica". Això sí, ha remarcat que el govern és qui ha de decidir com s'actua:

"Hem de deixar clar els criteris d'actuació, que els Mossos són la policia competent a Catalunya i que nosaltres decidirem com i quan s'actua."

Forn ha dit també que el proper 1 d'octubre sortiran milers de persones per expressar la voluntat política i hem de decidir com es farà.

El secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, ha exigit al president Puigdemont que "suspengui" el referèndum de l'1 d'octubre i se sotmeti a l'"autoritat judicial" perquè els cossos i forces de seguretat impedeixin la votació.

"El que es vulgui fer diumenge que ve és un acte declarat il·legal pel Tribunal Constitucional i que l'autoritat judicial demana que s'eviti. I en aquesta línia i amb aquesta disposició s'actuarà amb absoluta determinació."

Tot i això, ha dit que el dia 1 cadascú s'expressi com vulgui i proposa alternative com "fer un pícnic".

Nieto, que ha recordat que l'ordre del dia no estava acordat amb el govern espanyol, ha manifestat que han assistit a la trobada, malgrat que s'ha produït en unes circumstàncies que "ens semblen poc adequades" i "hi estem en desacord".

"Mai s'havia celebrat sense acordar l'ordre del dia ni data de celebració."

En qualsevol cas, ha defensat que han assistit a la trobada per demanar a Puigdemont que es comprometi a complir aquests objectius:

"Que es compleixi la legalitat, es defensi l'estat de dret i es mantingui la convivència a Catalunya i a la resta d'Espanya."

Nieto ha defensat que "s'actuarà amb absoluta determinació perquè es compleixin aquests objectius" i que els cossos policials actuaran per garantir l'estat de dret:

"El que es pretén garantir l'1-0 no és limitar la llibertat d'expressió ni que cap persona expressi un sentiment - que és legítim i ho protegim des de l'Estat-. El que es vol fer diumenge és un acte declarat il·legal pel TC i l'autoritat judicial demana que s'eviti."

Tots dos han coincidit, però, a reclamar que la policia no sigui protagonista.

La Policia Nacional i la Guàrdia Civil no han anat a la reunió. S'han excusat una estona abans que comencés. L'última trobada d'aquest organisme va ser al mes de juliol.

El Ministeri de l'Interior hi assisteix, tot i no estar-hi d'acord

Poca estona després de la convocatòria, el Ministeri de l'Interior va anunciar que assistiria a la reunió, tot i que va denunciar que s'havia convocat de manera unilateral. El ministeri justificava la seva presència a la reunió amb aquest argument:

"Per responsabilitat i vetllant sempre per la convivència pacífica i la seguretat de tots els catalans."

Després de la decisió del TSJC

La convocatòria de la Junta de Seguretat s'ha fet després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) rebutgés el recurs del govern contra l'ordre verbal del cap del gabinet de Coordinació i Estudis de la Secretaria d'Estat de Seguretat, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, de controlar els Mossos d'Esquadra en el marc del dispositiu per evitar la celebració del referèndum de l'1-O. La decisió del TSJC ratificava l'ordre de la fiscalia de coordinar la direcció de les policies sota el comandament del coronel Pérez de los Cobos.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut