Londres

Puigdemont confia que la UE "sabrà adaptar-se" a una futura Catalunya independent

El president de la Generalitat veu "elements negatius" a la via unilateral cap a la independència tot i reconèixer la dificultat que l'estat accepti una consulta pactada

Actualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha defensat la "via pactada" cap a la independència perquè creu que és "la més beneficiosa per a tothom", davant la "via unilateral", que conté "elements negatius i inconvenients per a totes les parts". De tota manera, Puigdemont s'ha mostrat pessimista sobre les possibilitats que l'estat espanyol accepti una consulta pactada i ha dit que, perquè això passés, caldria que Espanya fos "el Regne Unit de la península Ibèrica".

Puigdemont ha fet una conferència aquest dijous al Reial Institut d'Assumptes Internacionals de Londres, un "think tank" conegut com a Chatham House, on ha exposat la seva proposta de "via catalana" per "deixar de ser una regió d'Espanya i convertir-se en un estat independent".

Quan falta poc més d'un mes perquè el Regne Unit celebri un referèndum sobre la seva sortida de la UE, el president de la Generalitat ha reafirmat el seu desig que una eventual Catalunya independent formi part de la Unió Europea i ha al·legat que els 28 trobarien una "solució satisfactòria" per no deixar-la fora en cas d'independitzar-se d'Espanya. Puigdemont ha considerat que "seria sorprenent" que s'animés a quedar-se un dels socis que estudia "si ha d'anar-se'n" i, en canvi, "es volgués fer fora als que volen quedar-se"

"Si Europa s'ha reformat per evitar que el Regne Unit abandoni la Unió Europea, també sabrà adaptar-se perquè Catalunya continuï en la Unió Europea quan sigui un Estat independent"

El president de la Generalitat ha explicat que l'executiu que presideix des de fa quatre mesos ha començat a construir "estructures d'Estat" i a dissenyar els mecanismes necessaris per "poder proclamar la independència en un període aproximat de 18 mesos".

"Això no treu que, si l'Estat espanyol oferís un referèndum, des de Catalunya ho acceptaríem. No ens fa por votar i no ens fa por el resultat"

Per Puigdemont, els ciutadans van expressar amb "un missatge clar" la seva opció per la independència en les eleccions del 27-S, tot i que ha reconegut que el resultat electoral "és ajustat i no té l'amplitud que ens hagués agradat". De fet, ha assenyalat que, per culminar el procés cap a la independència, "caldrà una majoria que haurà de ser més àmplia".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut