Puigdemont ha descartat convocar eleccions perquè diu que no hi ha garanties per fer-les amb normalitat (Reuters)
Puigdemont ha descartat convocar eleccions perquè diu que no hi ha garanties per fer-les amb normalitat (Reuters)
Barcelona

Puigdemont no convoca eleccions i deixa en mans del Parlament la resposta al 155

El president trasllada al Parlament la decisió de la resposta que es dona a l'aplicació de l'article 155 i assegura que no ha trobat garanties per convocar eleccions "amb absoluta normalitat"

Irene VaquéActualitzat

Carles Puigdemont ha decidit no convocar eleccions i deixar en mans del Parlament la decisió sobre la declaració d'independència. L'anunci l'ha fet en una declaració institucional a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat aquesta tarda, en què ha argumentat que ha intentat "esgotar totes les vies" per "trobar una solució dialogada i pactada" a un conflicte "polític i de naturalesa democràtica", sense èxit.

Segons Puigdemont, si no ha convocat eleccions és perquè no ha trobat garanties que es puguin dur a terme "amb absoluta normalitat".

"Tampoc no hi ha la intenció d'aturar la repressió i de procurar unes condicions d'absència de violència en què unes possibles eleccions s'haguessin pogut celebrar. He intentat obtenir aquestes garanties. Crec haver obrat d'acord amb la meva responsabilitat i amb el sentiment de gent de diferents opcions que ho ha anat plantejant. Però això no ha obtingut, una vegada més, una resposta responsable del PP, que ha aprofitat per afegir tensió en un moment en què cal màxima distensió i diàleg".

 

Puigdemont ha afegit que ara és el Parlament el que haurà de decidir com s'actua davant el pes de l'article 155.

"En aquest punt, sense haver signat cap decret de dissolució i de convocatòria d'eleccions, correspon al Parlament procedir, amb el que la majoria parlamentària determini, en relació a les conseqüències de l'aplicació de l'article 155 contra Catalunya. Ningú té dret a retreure a la part catalana voluntat de diàleg i de fer política."

 

El president ha advertit que "no accepta" les mesures amb què el govern de Mariano Rajoy vol desenvolupar el 155 i que s'han començat a debatre al Senat al mateix temps que ell feia la seva intervenció. Per Puigdemont, són "abusives":

"És una aplicació fora de la llei, abusiva i injusta, que busca erradicar no només el sobiranisme sinó tota tradició del catalanisme que ens ha portat fins aquí. No accepto aquestes mesures per injustes i perquè amaguen, gairebé sense dissimular, la intenció venjativa d'un Estat que es va veure derrotat l'1-O".

 

El cap del govern ha apel·lat a "la pau i el civisme" que han guiat l'actuació de la Generalitat i la societat catalana i ha conclòs que aquest compromís ha de ser ara "més ferm que mai".

 

 

Aquest és el discurs íntegre del president:

 

El discurs de Puigdemont by Moderador Noticies Web on Scribd

 

Els motius de Puigdemont per no convocar eleccions

El discurs de Puigdemont ha arribat després de diversos ajornaments, en una jornada molt moguda. Primer s'havia anunciat per dos quarts de dues del migdia, després s'ha ajornat una hora, s'ha suspès i, finalment, s'ha convocat per les cinc de la tarda. L'escenari també ha oscil·lat, entre el Parlament i el Palau de la Generalitat.

Abans de l'anunci, Puigdemont ha citat a Palau el vicepresident econòmic, Oriol Junqueras. Ha estat un migdia amb informacions contradictòries i amb constants entrades i sortides del Palau de la Generalitat

Quan ha transcendit que Puigdemont volia dissoldre el Parlament i convocar eleccions alguns membres del PDeCAT han anunciat que deixaven el partit i l'executiva d'ERC ha avisat que, si es convocaven eleccions, sortirien del govern. El migdia s'ha confirmat no s'havia signat cap decret de convocatòria i que no hi hauria eleccions.

Entre els motius principals que han provocat que Puigdemont no convoqués eleccions hi ha el fet que des de Moncloa no s'ha garantit en cap cas que no s'aplicaria el 155 ni tampoc s'ha garantit l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Moncloa tampoc ha assegurat que retirarien les forces i cossos de seguretat de Catalunya. L'única que s'ha fet des de Moncloa és dir que se suspendria temporalment el 155 segons el que digués Puigdemont en el seu discurs però que tampoc es tancava la porta a poder tornar a aplicar el 155 si algun partit tornava a presentar la independència com a full de ruta en unes noves eleccions.

Finalment, Puigdemont ha decidit no convocar les eleccions i deixar al Parlament decidir sobre l'aixecament de la suspensió de la declaració d'independència.

ARXIVAT A:
Article 155Procés catalàReferèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut