Barcelona

Puigdemont: "Junqueras té l'encàrrec de preparar el referèndum des del setembre"

Sobre el relleu del conseller Baiget, el president de la Generalitat ha defensat al Parlament el seu dret a posar i treure consellers, i ha assegurat que ho ha fet per una qüestió de confiança

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont ha afirmat al Parlament que el vicepresident, Oriol Junqueras, té l'encàrrec de preparar el referèndum. I que el té des del setembre de l'any passat. Concretament des de la qüestió de confiança que va protagonitzar el 29 de setembre. Puigdemont ho ha dit durant la sessió de control, abans d'explicar els canvis en el seu govern arran del cessament del conseller Jordi Baiget.

El diputat del PP, Xavier Garcia-Albiol, ha preguntat al president de la Generalitat si es nomenaria Junqueras com a conseller del Referèndum, tal com apunten algunes informacions periodístiques. Puigdemont ha aclarit el paper del vicepresident:

"Ha trigat una mica a adonar-se'n. Esclar que Junqueras té aquest encàrrec, i esclar que ho està fent, i per això alguns de vostès tenen una expressió diferent de la que tenien al setembre del 2016."

El diputat popular ha assegurat que, com més a prop de l'1 d'octubre, al govern li tremolen més les cames i que no tenen res a punt perquè es pugui votar. El president ha reiterat que es votarà i que s'aplicarà el resultat del referèndum.

 

 

Puigdemont retreu "l'assetjament per terra, mar i aire de l'Estat"

Després de la sessió de control, Puigdemont ha justificat els canvis en l'executiu des de la destitució del conseller d'Empresa, Jordi Baiget. -i substituït immediatament per Santi Vila- fins a la presa de possessió de Lluís Puig com a titular de Cultura. Puigdemont ha defensat la seva potestat per canviar consellers i ha assenyalat que, en moments com l'actual, la confiança és més necessària que mai:

"La composició dels governs es basa en la confiança, que encara és més necessària en un context com l'actual, un context d'assetjament per terra, mar i aire per part del govern de l'Estat, per part dels seus socis parlamentaris, per part dels aparells de l'Estat i per part dels grans grups de comunicació."

El president de la Generalitat ha remarcat, en tot cas, que té la "confiança imprescindible" amb els membres del seu govern encara que hi hagi gent que pensi diferent "d'una manera clara". Ha descartat que ara hi hagi més canvis de consellers, tot i que no ha descartat fer-ho, si cal, en els mesos que queden de legislatura.

 

 

Crítiques de l'oposició pel relleu de Baiget

L'oposició, excepte la CUP, ha criticat el president per haver rellevat el conseller Baiget. La líder de Ciutadans i cap de l'oposició al Parlament, Inés Arrimadas, ha retret al president de la Generalitat, haver destituït Baiget per "dir la veritat" sobre el referèndum -que no es podrà fer- i no cessar els consellers que estan gestionant malament les seves respectives àrees:

"Vostè no cessa consellers per no saber de la matèria que estan gestionant, quan no solucionen els problemes. Els cessa per dir la veritat, per atrevir-se a dir en públic el que uns altres diuen en privat (...) El que aconseguirà no és la independència sinó carregar-se el seu partit."

Des del PSC, el seu portaveu, Miquel Iceta, ha acusat el govern de voler "saltar-se l'estatut i trepitjar l'oposició" amb la reforma del reglament del Parlament i amb la possibilitat de tramitar per lectura única lleis com la del referèndum o la de transitorietat jurídica. Puigdemont, però, ha avisat que si el reglament i la llei ho permeten i els grups ho volen, "el Parlament utilitzarà la lectura única" si cal.

El president de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha dit que Puigdemont ha tancat "en fals la crisi de govern". Ha dit que "aquesta crisi revela una cosa més profunda que un tema personal, és l'estratègia de l'actual majoria parlamentària, i vostè vol fugir endavant", ha assegurat Rabell.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut