Barcelona

Puigdemont anuncia la creació de 7.000 llocs de treball públics

Les places serviran per regularitzar interins i cobrir vacants

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afrontat des de les nou del matí d'aquest dimecres el seu primer debat de política general al Parlament. La data del referèndum, els pressupostos i la manera d'eixamplar la majoria sobiranista són tres dels eixos sobre els quals gira el debat.

En l'inici del discurs, Puigdemont ha enviat un primer missatge per intentar buscar el consens entre els grups parlamentaris pel que fa al referèndum i ha demanat als grups  que "donin una oportunitat" al pacte i no busquin "la confrontació":

"No s'avergonyeixin de les coincidències que hi hagi, encara que els faci coincidir amb grups amb els quals tenen moltes diferències."

Puigdemont també ha instat els grups polítics a fer "compatibles els legítims interessos partidistes amb l'interès general" i que en allò on estiguin d'acord "no posin més dificultats del compte" a l'hora de negociar i aprovar les seves propostes de resolució. 
 

7.000 llocs de treball nous al sector públic

Carles Puigdemont ha anunciat convocatòries per ampliar les plantilles públiques catalanes amb 7.000 llocs de treball nous, que estaran contemplats als pressupostos. Entre altres perfils, hi haurà 2.500 nous metges, 2.000 mestres, 500 mossos, 150 bombers i 300 professionals que s'incorporaran a la hisenda catalana.

En el seu discurs, el president de la Generalitat ha fet un repàs complet de les àrees d'acció del seu govern articulat al voltant de 10 eixos. Destacables han estat les afirmacions que s'està treballant en un salari mínim de 1.000 euros mensuals, que les oficines exteriors de la Generalitat han donat suport a més de 23.000 empreses i que cada euro invertit en aquestes oficines s'ha convertit en 49 euros en exportacions i 26 en inversió estrangera.

Durant el discurs, Puigdemont no s'ha estat de criticar el govern espanyol per l'incompliment de compromisos de finançament, com en el cas de la protecció social i la dependència. Segons ha afirmat, l'Estat hauria d'aportar el 50% dels diners destinats i només n'aporta el 18%. També ha criticat durament les dificultats per posar en marxa el corredor mediterrani, que ha afirmat que donarà servei gairebé a la meitat de les empreses espanyoles.

Cap detall sobre el referèndum

El president Puigdemont, que no ha desenvolupat els projectes de referèndum que s'han estat negociant els últims dies al Parlament, només hi ha fet referència de manera indirecta al final del seu discurs:

"Aquest no és un projecte de govern, sinó de país, per això posarem les urnes. Seguir com estem té un impacte directe en les empreses i els seus treballadors. Quedar-nos immòbils no és sostenible, té incidència en el benestar col·lectiu. Som en un moment transcendental de la nostra història, i avui les decisions es prenen votant. Ho hem de decidir tots els catalans amb el nostre vot, pel nostre bé i el dels nostres fills."


El discurs del president, que es pot seguir al detall al nostre minut a minut, s'articula sobre deu eixos. Són aquests:

 

            
La proposta de referèndum:

Tant
Junts pel Sí com la CUP i Catalunya Sí que es Pot defensen un referèndum que tingui un resultat vinculant i amb garanties tècniques, però parteixen d'aquestes posicions: Junts pel Sí defensa que, en un primer terme, sigui pactat amb l'estat espanyol i, si no és possible, que es convoqui sota la legalitat catalana. La data, com va proposar el president Puigdemont: la segona quinzena del setembre del 2017. La CUP, en canvi, defensa que el referèndum sigui unilateral i que el termini s'escurci i es faci el juliol del 2017, just després d'aprovar-se la Llei de Transitorietat Jurídica. Catalunya Sí que es Pot també defensa com a òptim un referèndum pactat, però, textualment, el que considera "indispensable" és "acumular una gran majoria a Catalunya".

Un altre dels temes del debat: el de com haurien de ser els pressupostos de l'any que ve. La CUP i Catalunya Sí que es Pot demanen apujar els impostos als que tenen més poder adquisitiu. El govern, ara per ara, ho descarta.

La cap de l'oposició i portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, centrarà el seu discurs en la reactivació econòmica, les polítiques socials i la regeneració democràtica, tot i que augura que "desgraciadament el protagonista tornarà a ser el referèndum".

El PSC se centrarà en propostes socioeconòmiques i d'autogovern que contrastin amb la petició d'un referèndum independentista que els socialistes veuen irrealitzable: "No volem fugir del debat de la situació catalana, tenim les nostres propostes i les farem, però no acceptem que sigui de l'únic que es parli."

El PP presentarà una bateria de propostes que ha batejat com de "sentit comú", entre les quals destaquen exigir que a Catalunya "es compleixin les regles" i no es convoqui un referèndum d'independència.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut