Imatge de Carles Puigdemont i Meritxell Ruiz en l'acte d'inauguració de l'Institut Lluís de Requesens de Molins de Rei el 27 d'o…
Imatge de Carles Puigdemont i Meritxell Ruiz en l'acte d'inauguració de l'Institut Lluís de Requesens de Molins de Rei el 27 d'octubre de 2016. (Horitzontal)

Puigdemont acusa Rajoy de "cínic" per oferir una nou sistema de finançament quan l'actual fa tres anys que està caducat

ACN Molins de Rei.-El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que aquest dijous ha inaugurat un institut a Molins de Rei (Baix Llobregat), ha acusat Mariano Rajoy de "cínic" per oferir durant el seu discurs d'investidura d'ahir una millora del sistema de finançament a les comunitats autònomes quan el pròxim 1 de gener "farà tres anys que està caducat". "Oferir com a pacte allò que és una obligació frega el cinisme", ha reblat. En aquest sentit, Puigdemont ha afegit que el que hauria de fer Rajoy és "demanar excuses i rescabalar les quantitats de diners que durant aquests anys no hem rebut". Sobre el discurs d'investidura de Rajoy, el president de la Generalitat ha assegurat que "sembla evident" que la legislatura comença malament quan el partit que la facilitarà, el PSOE, "està trencat, dividit i ple de contradiccions" i ha lamentat que pel que fa a la qüestió catalana el PP ha trobat un nou aliat en el PSOE.

En declaracions als mitjans de comunicació posteriors a la inauguració de l'Institut Lluís de Requesens de Molins de Rei, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha destacat que si com va reconèixer ahir Mariano Rajoy el debat sobre Catalunya és un dels desafiaments més grans del govern espanyol, el normal seria que aquest proposés "solucions d'alçada" per a temes clau com és el finançament i que no caigués en el "cinisme" de presentar com un pacte allò que es una obligació que l'Estat s'ha saltat els últims tres anys. Sobre la possibilitat d'assistir a la Conferència de Presidents que el candidat del PP va proposar durant el seu discurs d'investidura, Puigdemont no ha volgut confirmar si hi assistirà o no. Aquí, ha apuntat que Catalunya "acompanyarà" les comunitats que vulguin millorar el seu sistema de finançament, però ha deixat clar que Catalunya "aposta per un altre model" davant els reiterats incompliments de l'estat espanyol. "El que ha de fer l'Estat és demanar excuses i retornar a Catalunya els 1.000 milions que ha deixat de percebre aquesta anys", ha afegit.Sobre el discurs d'investidura del president del govern espanyol en funcions i candidat del PP, Mariano Rajoy, el president de la Generalitat ha lamentat que tot sembla indicar que la legislatura ja comença malament. Ho ha justificat pel fet que el PSOE, el partit que el facilitarà amb la seva abstenció, "està trencat, dividit i ple de contradiccions", i perquè l'acord amb Ciutadans que el farà possible "es va donar per mort" en el seu moment pels mateixos qye el van signar. "Tots han dit que faran costat a un president en qui no confien i això no augura res de bo", ha assenyalat.Pel que fa a Catalunya, Puigdemont ha lamentat que en el seu discurs, Rajoy "va insistir en tot allò vell que no ha funcionat" el que fa pensar que l'estat espanyol "seguirà enrocat en les seves posicions" donant l'esquena a la voluntat majoritària del poble de Catalunya amb la "sorpresa" que tindrà l'ajuda d'un nou aliat: el PSOE. ""Rajoy se sent més acompanyat en aquesta negació unilateral de la realitat de Catalunya que fa unes setmanes", ha reblat.Tot i que ha assegurat que un cop sigui investit president trucarà a Mariano Rajoy per felicitar-lo i demanar-li una entrevista un cop formi govern, Puigdemont està convençut que aquesta trobada no passarà de ser de "cortesia" perquè el govern espanyol continua sense una proposta "acceptable" per a Catalunya que hauria de passar pel respecte al que ha decidit el poble català a les urnes així com el PP ha demanat respecte al partit més votat a les darreres eleccions perquè pugui formar govern.

Anar al contingut