Puigdemont reivindica la pau i la democràcia "com a inspiradors de les decisions"

Puigdemont acusa el PP de banalitzar l'afusellament de Companys i de "triar com a companys de manifestació aquells que alcen el braç feixista amb total impunitat"

RedaccióActualitzat

L'homenatge al president de la Generalitat, Lluís Companys, afusellat pel feixisme, s'ha convertit en un joc de miralls amb la realitat actual. Tant el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el vicepresident Oriol Junqueras i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han recordat l'assassinat d'ara fa 77 anys i han dibuixat paral·lelismes amb el moment actual.

Puigdmont ha recordat que "Companys va ser afusellat per ser president de Catalunya" i ha reivindicat el seu esperit i la seva actitud. Defensa la pau i la democràcia davant del feixisme i diu que les seves pròximes decisions estaran inspirades per aquests valors.

Junqueras també ha apel·lat a la referència històrica de l'època de Companys i la voluntat d'escoltar el poble i dialogar amb el món.

Colau ha parlat de memòria històrica i ha demanat el cessament immediat del responsable de comunicació del PP, Pablo Casado, per les seves referències a Companys i la comparació amb el president actual.

El combat entre la legitimitat i la força de l'Estat

Puigdemont assegura que Companys va ser "víctima d'un combat molt desigual entre la legitimitat i la dignitat democràtiques i la baixesa del feixisme, emparat amb la força de l'Estat".

"Van assassinar Companys en nom de l'ordre i la legalitat establertes i encara avui, 77 anys després, quan se suposa que l'ordre i la legalitat que van permetre aquella execució ja han canviat, la figura de Companys no ha rebut per part de l'Estat el tracte digne que es mereix."

Puigdemont acusa el PP de banalitzar la figura del president i de compartir manifestacions amb ultres:

"El partit que governa Espanya continua banalitzant aquell crim mentre tria com a companys de manifestació aquells que alcen el braç feixista amb total impunitat."

El president de la Generalitat demana memòria i respecte i proposa recuperar l'actitud de Companys en unes "hores difícils i esperançades":

"L'actitud de Companys: contra violència, civisme; contra amenaces i pors, esperança; contra els provocadors, serenor; contra els insults, respecte; contra la indignitat d'alguns polítics que calumnien la nostra escola, la dignitat dels nostres mestres; contra els qui volen posar l'economia al servei dels interessos polítics, la determinació de les nostres petites i mitjanes empreses i els nostres treballadors."

En una nova referència al moment actual, Puigdemont insisteix en l'esperit de l'expresident com a inspirador del moment actual:

"Volem reiterar el nostre compromís amb la pau, el civisme, la serenor i també amb la fermesa i la democràcia com a inspiradors de les decisions que hem de prendre."

Junqueras: complir els mandats i parlar amb el món

El vicepresident de la Generalitat, historiador de formació, ha parlat d'història. També ha recordat que Companys i la seva generació va ensenyar que "és imprescindible ser ferm amb els compromisos i complir els mandats democràtics que els ciutadans donen".

En un nou paral·lelisme amb el moment actual, Junqueras ha explicat que llavors també es buscava "la màxima voluntat d'entesa i de diàleg amb el món".

 

 

Forcadell: "L'Estat no ha demanat perdó"

La presidenta del Parlament ha reivindicat la memòria històrica. Forcadell ha recordat la llei del Parlament per reparar la repressió franquista, ha reconegut que queda molta feina per fer, però que s'ha fet el pas

"Un país només pot ser just si fa justícia amb les seves víctimes."

Carme Forcadell ha criticat que l'Estat no hagi fet el mateix pas:

"L'Estat espanyol encara no ha demanat perdó per l'assassinat del president Companys, l'únic president assassinat pel feixisme a Europa. No es tracta de buscar revenja, es tracta d'obtenir justícia"

Forcadell ha recordat la història de Catalunya, que diu que sempre ha vençut els moments difícils gràcies als seus ciutadans:

"Continuarem avançant gràcies a l'empenta i la força de la seva gent."

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OIndependència
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut