Puigdemont, durant el seu discurs a la Kennedy School de Harvard (ACN)
Puigdemont durant el seu discurs a la Kennedy School de Harvard (ACN)
Cambridge

Puigdemont, a Harvard: "La nostra lluita és un reflex de la dels drets civils nord-americans"

En el seu discurs, el president de la Generalitat ha comparat les reivindicacions sobiranistes catalanes amb les batalles pels drets civils als Estats Units

Actualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que Catalunya tirarà endavant el referèndum "en qualsevol dels casos". En una conferència a la Kennedy School de Harvard, Puigdemont ha defensat que un referèndum "és el mecanisme més clar, més fort i més acceptable a nivell internacional" per situar la voluntat de la ciutadania, però ha retret l'actitud del govern espanyol en aquesta qüestió.

"El govern català voldria convocar el referèndum d'acord amb Espanya. Estem convençuts que aquesta és la millor opció. Però fins ara ha estat impossible, a causa de la negativa absoluta del govern espanyol a parlar-ne. La nostra proposta de diàleg i de consens romandrà oberta fins a l'últim dia. No obstant això, si el govern espanyol segueix negant-s'hi, Catalunya durà a terme el referèndum en qualsevol dels casos."

En el marc de la seva visita als Estats Units i davant d'una sala plena d'estudiants i professors del Center of European Studies de Harvard, Puigdemont ha començat la seva intervenció citant el discurs de Pau Casals a les Nacions Unides. En el seu discurs, ha posat les reivindicacions sobiranistes dels catalans a l'alçada de les batalles més emblemàtiques dels Estats Units per les seves llibertats i drets. "La nostra lluita és un reflex de la lluita pels drets civils nord-americans", ha assenyalat.

"La Constitució dels Estats Units pertany al poble nord-americà, i no a l'inrevés. Fins a 27 vegades s'ha modificat. Fins a 27 vegades s'ha adaptat als objectius del poble nord-americà. Gràcies a això, es va abolir l'esclavitud. Gràcies a això, les dones i els homes poden votar. Gràcies a això, la segregació és una cosa del passat. El govern espanyol ha d'escoltar la seva gent i respectar els drets civils."

A més, Puigdemont ha criticat que, a Catalunya, "posar una urna ha estat causa d'inhabilitació política", recordant els casos d'Artur Mas i tres dels seus consellers condemnats pel procés participatiu del 9N.

Anar al contingut