Barcelona

Puigcercós posa el càrrec a disposició del partit i Benach abandona

Esquerra Republicana de Catalunya va perdre la meitat dels diputats al Parlament en les eleccions de diumenge. El partit va obrir dilluns un debat a la direcció per reflexionar sobre el que havia passat i el que calia fer. Dimarts, al tercer dia de la patacada, ja s'han vist les primeres conseqüències de la desfeta: el president del partit, Joan Puigcercós, posarà el càrrec a disposició del Consell Nacional, i el fins ara president del Parlament i número 2 de la llista dels republicans, Ernest Benach, s'aparta de la primera línia política renunciant al seu escó.

Actualitzat
Joan Puigcercós es va adonar el mateix diumenge a la nit que després de perdre la meitat de diputats el partit havia d'asseure's a pensar com encarava el futur. El president d'ERC, però, no volia ni sentir a parlar d'abandonar el càrrec i assegurava, tant la nit electoral com després de reunir l'executiva l'endemà, que ell continuaria al capdavant per mirar de recuperar "la confiança perduda".

Però molts al partit no ho veuen de la mateixa manera i després de parlar-ho amb diferents dirigents, tant nacionals com territorials, Joan Puigcercós, ha reconsiderat la seva intenció inicial i ha anunciat a través del seu blog que posarà el càrrec de president del partit a disposició del Consell Nacional que es farà el 18 de desembre.

Seran les bases, finalment, les que decideixin si Puigcercós ha de continuar comandant el partit o aposten per un relleu. Les mateixes bases que van confiar en el tàndem que formava amb Joan Ridao per rellevar Josep-Lluís Carod-Rovira després d'un congrés que va generar més divisions que consensos en el si de la formació. Justament aquestes divergències, que el mateix Puigcercós atribueix a la "irresponsabilitat per part de tots", han contribuït a la debacle electoral.

Puigcercós també creu que la desfeta a les urnes es deu a la decisió de fer president José Montilla i "la priorització de la tasca governamental que ha eclipsat l'èpica nacional que precisament ens va portar al govern". Puigcercós admet errors, alhora que afegeix que es veu amb cor de dur el timó d'ara en endavant per redreçar la situació.

La primera conseqüència de la davallada del 28-N s'ha sabut a les 15.29 h, quan Puigcercós ha publicat la reconsideració al seu blog, però no seria l'única de la tarda. A les 17.16 h el número 2 de la llista i fins ara president del Parlament, Ernest Benach, ha anunciat per la mateixa via que abandona la primera línia de la política.

"La decisió més difícil"


Aquest és el títol de l'escrit d'Ernest Benach en què confirma la intenció de renunciar a l'escó al Parlament i que farà un pas enrere en política. Benach és conscient que les eleccions marquen un punt d'inflexió per al partit que requerirà una "renovació tranquil·la". En aquest procés, el fins ara president del Parlament hi col·laborarà activament i amb fidelitat al projecte d'Esquerra amb l'objectiu, diu, de deixar pas a una nova generació.

Benach admet els mals resultats electorals i demana que se n'extreguin lliçons. Avisa que els processos interns s'han de fer "sense estridències ni baralles internes, preservant la unitat del partit". I és que justament els conflictes interns van debilitar el partit fins arribar on és ara: a ostentar menys diputats que la primera legislatura de Carod-Rovira com a cap de cartell. Benach és del sector de Carod-Rovira i ha servit a Puigcercós per calmar les batalles fraternals incorporant-lo darrera seu a la llista electoral.

Benach 2.0

El Parlament 2.0 és l'etiqueta amb què s'ha fet de la màxima institució de la representació sobirana dels catalans un lloc més obert i accessible. Va ser d'aquesta manera que el seu president, Ernest Benach, impulsava al web del Parlament la incorporació d'eines com la galeria fotogràfica Flickr, el servei de missatges immediats Twitter i la xarxa social Facebook. Així, una institució que Pau Casals havia esmentat en el seu famós discurs davant l'Assemblea General de Nacions Unides com la seu parlamentària més antiga d'Europa, allotjada en un edifici que la història ha castigat i que sotgen lleons endormiscats, entrava per fi al segle XXI.

Fruit de la seva dèria per incorporar les noves eines basades en internet i nascudes a partir d'una altra manera de veure el món, Benach va publicar el seu llibre "Política 2.0", un intent d'aproximar-se a aquesta realitat a partir de la seva experiència personal. Caldrà veure què en queda del seu llegat i fins a quin punt el seu successor (pel que sembla, una successora) sabrà aprofitar el millor d'aquesta herència sense sectarismes ni revenges. Però a internet, a les xarxes, Benach es va guanyar un respecte, el mateix que ha trobat aquesta tarda quan desenes de "tuits" l'acomiadaven desitjant-li molta sort.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut