Barcelona

Puigcercós exigeix fer públiques les balances fiscals abans de pactar el nou model de finançament

El conseller de Governació, Joan Puigcercós, ha exigit la publicació de les balances fiscals com a pas previ a la negociació del sistema de finançament, l'any que ve. En un esmorzar de Tribuna Catalunya, Puigcercós ha dit que la Generalitat ja té els seus estudis i Esquerra Republicana, també. De fet, ha anunciat que a mitjans de desembre els republicans en presentaran un des de la Fundació Josep Irla amb dades provinents d'informes de les caixes d'estalvi perquè serveixin de base per a la negociació del nou finançament. No obstant això, creu que el que té autèntic valor és que les publiqui el govern espanyol.

Actualitzat
El conseller Puigcercós ha anunciat que la Fundació Josep Irla, vinculada als republicans, està treballant en un estudi de balances i dèficit fiscal que presentaran a mitjan desembre a diferents punts de Catalunya. Durant un esmorzar del Fòrum Europa-Tribuna Catalunya, organitzat per Nova Economia, ha dit que aquesta iniciativa "és vàlida", però que el més important seria que el govern central "fes públiques les balances fiscals", ja que "els passos estan fets" i ara només queda "publicar els resultats". Les paraules de Puigcercós coincideixen en el temps amb l'informe que ha fet públic a Madrid el BBVA sobre les balances fiscals a l'Estat i el dèficit existent a Catalunya.

Durant la conferència, el conseller ha dit que la publicació de les balances fiscals és una demanda històrica de Catalunya que, governi qui governi a Madrid, s'han negat sistemàticament a satisfer. Puigcercós ha dit que davant de l'evidència que l'actual model de finançament està esgotat cal obrir un gran debat a la societat per abordar aquesta qüestió. També considera imprescindible que els partits treballin conjuntament, sense tacticismes, per aconseguir un nou model basat en el concert econòmic cooperatiu.

En aquest sentit, el conseller de Governació i secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, ha denunciat que al Ministeri de Foment "manen" consultores i persones contràries al procés de descentralització. Per això, Puigcercós ha anunciat que assistirà a la manifestació de dissabte que ve 1 de desembre a Barcelona en demanda de transports públics de qualitat, al costat d'altres dirigents d'ERC i ICV -socis del PSC en el govern català- amb càrrecs en la Generalitat, com el vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira, i el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar. Puigcercós, a preguntes dels assistents, ha insistit que tots els responsables polítics del Ministeri de Foment, excepte el secretari d'Estat d'Infraestructures, Víctor Morlán, "no tenen un coneixement de l'àmbit de les infraestructures".

Per aquest motiu, segons el conseller, "manen els de sempre" -tant en època de governs del PP com del PSOE-, "els que veuen la descentralització com el seu pitjor enemic", en al·lusió a les consultores i despatxos d'advocats de Madrid que "viuen" de les licitacions, adjudicacions i modificacions d'obres.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut