Pablo Ráez
Pablo Ráez
Barcelona

Pugen els donants de medul·la arran de la campanya #retounmillon de Pablo Ráez

El noi va morir el mes passat, però la seva família continua la lluita contra la leucèmia que ell va començar

RedaccióActualitzat

La Fundació Josep Carreras contra la leucèmia va augmentar més d'un 23% el nombre de donants de medul·la òssia a Espanya durant el 2016. L'any passat hi va haver més de 247.000 donants, 48.000 més que al 2015.

En aquest increment hi té molt a veure la gran quantitat de noves donacions, prop de 14.500, procedents d'Andalusia. Aquesta comunitat dobla les donacions que hi ha a Catalunya o Madrid, i el fort augment de donants s'atribueix al jove Pablo Ráez.

L'atleta de Marbella, de 20 anys, que va morir fa un mes a causa d'una leucèmia, va impulsar a través de les xarxes socials la campanya "#retounmillon" per fer créixer les donacions de medul·la.
 

 

La campanya encara segueix viva malgrat la mort d'aquest jove gràcies al seu pare, la seva família i les seves amistats, que aposten per seguir sensibilitzant la societat sobre la importància de la donació per als malalts que continuen lluitant contra la leucèmia. I ja són a prop d'aconseguir un milió de donants, com s'havia proposat Pablo.
 

♦ L'Escola Vedruna de Girona organitza una donació de medul·la òssia després de detectar-li una malaltia rara a un alumne


L'any passat, els pacients per als quals es va trobar un o més donants van ser 638 i la mitjana de temps de trasplantament, des de l'activació de la recerca fins a l'arribada del donant, va ser de 69 dies. Es van coordinar més de 8.100 trasplantaments, dels quals 3.700 van ser donants espanyols i 4.400 estrangers.

Els trasplantaments no emparentats van ser 74 de medul·la òssia (el mateix nombre que el 2015), 358 de sang perifèrica (+ 14%) i 40 de sang de cordó umbilical (- 34%).

Són dades que es recullen a la memòria anual del 2016 de la Fundació Carreras i el Registre de Donants de Medul·la Òssia. Un registre que va ser creat el 1991 a través d'un acord amb el Sistema Nacional de Salut amb l'objectiu d'aconseguir que els pacients amb leucèmia que requereixen un trasplantament de medul·la òssia i no tenen un donant familiar compatible puguin accedir a una donació, sang perifèrica o sang de cordó umbilical procedent d'un donant voluntari no emparentat.

 

 

Anar al contingut