La planta de valorització de residus de Sant Adrià
La planta de valorització de residus de Sant Adrià

Pudors fortes i elevat risc de càncer entre els veïns del Fòrum i de Sant Adrià

La planta de tractament seria una de les fonts de contaminants, però n'hi pot haver d'altres

RedaccióActualitzat

Els veïns del Fòrum de Barcelona i els de Sant Adrià de Besòs reclamen solucions urgents per les pudors i l'exposició a contaminants cancerígens que té la zona i que han estat constatats per dos estudis científics.

El problema més evident són les pudors que es generen. Així ho explica Enric Navarro, un dels portaveus dels veïns:

"És una olor pudenta, molt forta i molt desagradable. Repto a qualsevol persona que estigui aquí quan surti un camió cisterna i estic segur que no podrà circular darrera del camió més de cinc minuts".

Un estudi de l'empresa Socioenginyeria ha confirmat l'existència de les males olors. L'empresa recomana verificar si la nau d'assecament de fangs de Metrofang és realment estanca. Cada any es tracten aquí més de 160.000 tones de fangs de depuradora, que s'assequen amb tractament tèrmic.

Un altre element preocupant és el risc de patir càncer que afecta els veïns que viuen prop de la planta integral de valorització de residus de Sant Adrià de Besòs. Un estudi de la Universitat Rovira i Virgili, amb presa de mostres el 2014 i el 2017, ha constatat un risc excepcional. Si bé és inferior al nivell màxim de risc acceptat per la legislació espanyola, supera el que es considera acceptable per l'EPA, l'Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units. Així ho explica Joaquim Rovira, un dels autors de l'informe:

"L'Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units considera acceptable una probabilitat de patir càncer d'un cas per cada milió. En el cas de Sant Adrià superaria entre 2 i 2,5 cops aquest valor".

En comparació a altres ciutats catalanes, els residents a Sant Adrià de Besòs tenen una probabilitat entre 3 i 4 cops superior de desenvolupar càncer al llarg d'una vida que els residents de Girona, Mataró i Tarragona, degut a l'exposició ambiental a les dioxines.

Això es deu al fet que les dioxines i furans en sòl presenten uns valors mitjans que són entre entre 3 i 11 cops més elevats que els anteriorment registrats a Catalunya al voltant de plantes similars. També la concentració a l'aire és elevada: entre 2 i 4 cops superiors als valors trobats al voltant d'una instal·lació de característiques similars a Catalunya.

Tot i així, aquest informe també assenyala que amb la informació actual, no es poden atribuir els nivells de dioxines i furans en l'aire només a la planta. Consideren que el trànsit també és, molt probablement, una important font d'emissió d'aquests contaminants i que no es poden descartar altres fonts emmascarades.

Per això assenyalen que caldria un estudi exhaustiu de totes les fonts d'emissió dels contaminants en aquesta zona, com a pas previ i essencial per prendre mesures que permetin reduccions significatives de les concentracions dels contaminants i, en conseqüència, una reducció significativa dels riscos cancerígens per a la població.

Per tot això, els veïns reclamen una auditoria externa per determinar què pot estar provocant aquest cúmul de problemes.

La Planta Integral de Valorització de Residus de Sant Adrià de Besòs té dues instal·lacions diferents. En una s'hi fa tractament mecànic i biològic per a la fracció resta de les deixalles, la que procedeix del contenidor gris. El residu que queda es valoritza per obtenir energia i també se'n tracta de procedent d'altres plantes metropolitanes. Amb això es produeix biogàs.

Anar al contingut