Madrid

PSOE, Podem, IU i Compromís es reuneixen durant 5 hores i acorden tornar-hi aquest dimarts

PSOE i Podem es reuniran aquest dimarts a les 6 de la tarda i a les 8 es repetirà la trobada a 4

RedaccióActualitzat

La reunió de les forces d'esquerra al Congrés per parlar de la investidura de Pedro Sánchez s'ha allargat durant cinc hores. La trobada entre PSOE, Podem, IU i Compromís ha començat a tres quarts de 5 de la tarda d'aquest dilluns i, al cap de quatre hores, els equips negociadors han decidit fer un pausa i a les nou ha acabat. 

El promotor de la reunió, Alberto Garzón, d'Esquerra Unida, ha explicat que la reunió ha sigut molt cordial i s'ha centrat en el programa de les formacions d'esquerres. Aquest dimarts hi haurà dues reunions més, a les 6 es trobaran PSOE i Podem i després, a les 8, s'hi afegiran Compromís i Esquerra Unida. Garzón ha valorat molt positivament que s'hagi iniciat el diàleg entre les formacions d'esquerres "per primera vegada després de 63 dies". 

Joan Baldoví, portaveu de Compromís, també s'ha mostrat optimista pel que fa a les negociacions. Ha dit que li han transmès al PSOE que no formaran part d'un govern en el qual hi hagi Ciutadans. De fet, el diputat valencià ha considerat "incompatible" que els socialistes mantinguin converses amb les esquerres si ja tinguessin tancat un pacte amb el partit d'Albert Rivera.

Per la seva banda, el número dos de Podem, Íñigo Errejón, s'ha mostrat optimista sobre les possibilitats d'arribar a un acord amb el PSOE en matèria programàtica, però ha insistit que, per assegurar el compliment de les polítiques públiques acordades, és necessari que hi hagi un executiu de coalició. La formació morada continua advertint els socialistes que amb Ciutadans no suma i que l'única possibilitat és un govern "de coalició del canvi".

En canvi, els socialistes aposten per un pacte "transversal" i ha avisat Podem, Compromís i IU que que el canvi només serà possible si, a l'acord de govern, s'hi suma Ciutadans. "Pot haver-hi un govern de canvi si totes les forces del canvi ens posem d'acord i cap vota el mateix que el PP", ha assenyalat el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando.

Han participat a la reunió 23 persones: 6 del PSOE, 8 de Podem-En Comú Podem i En Marea, 5 d'IU i 4 de Compromís. No hi eren ni Pedro Sánchez ni Pablo Iglesias. La trobada, promoguda per Esquerra Unida, s'ha fet en una sala considerada neutral perquè és a la part institucional del Congrés, ubicada a la part que antigament pertanyia al Banc Exterior d'Espanya.

No s'esperen grans resultats de la trobada d'aquest dimarts perquè el referèndum a Catalunya i altres qüestions en matèria econòmica es mantenen com els grans esculls per superar amb Podem, el partit de Pablo Iglesias. Els dirigents d'aquest partit adverteixen que, tot i els avenços, la possibilitat d'un pacte està en risc. També hi ha discrepàncies sobre si es busca un acord de govern o només per a la investidura. 

Negociació en paral·lel amb Ciutadans

També aquesta tarda i vespre de dilluns, però en una altra sala, els negociadors del PSOE mantenen converses amb Ciutadans. Tot i que els socialistes han afirmat que les negociacions estan molt avançades, des de C's ho relativitzen i asseguren que estan tan a prop de l'acord com d'aixecar-se de la taula. La política fiscal i laboral continuen sent els principals esculls.

Sánchez i Rivera s'han reunit en secret al Congrés amb l'objectiu de tancar un acord de govern.

Encara cap suport garantit

Aquesta setmana és decisiva per a la política espanyola. La data del 2 de març s'acosta, i el candidat a la investidura no està en condicions, ara per ara, de sortir victoriós del debat i aconseguir la presidència del govern espanyol.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut