Madrid

PSOE i PNB pacten per impedir que tombin els pressupostos de l'Estat en el primer debat al Congrés

El PSOE i el Partit Nacionalista Basc han arribat a un principi d'acord perquè els nacionalistes bascos retirin l'esmena a la totalitat als pressupostos generals de l'Estat que es debaten avui al Congrés, segons ha pogut saber Catalunya Ràdio. D'aquesta manera, el govern central tindrà més fàcil superar el primer debat sobre els comptes de l'estat. El PNB també es compromet a no votar a favor de les esmenes presentades pel PP, CiU, ERC i Eusko Alkartasuna.

Actualitzat

El portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, Josu Erkoreka, i el dels socialistes a la cambra baixa, Diego López Garrido, van fer a última hora d'ahir una reunió en la qual es van produir avenços en aquest sentit si bé, segons les citades fonts, encara queden diversos punts per tancar, de manera que l'acord definitiu no es produiria fins al matí, coincidint amb el començament del debat dels pressupostos generals de l'Estat.

Els vots del PNB eren claus per evitar que el projecte sigui tombat en el primer debat parlamentari. De moment, els diputats que formen part dels grups parlamentaris que han sol·licitat la devolució del text (PP, CiU, ERC, PNB i EA) ronden la majoria absoluta, ja que sumen un total de 174 escons. En canvi, el PSOE té el suport dels seus 164 diputats i confia que Coalició Canària, el Bloc Nacionalista Gallec, Chunta Aragonesista i Nafarroa Bai també rebutgin les esmenes de totalitat. Tots ells arribarien als 171 vots.

El número 2 del PSOE, José Blanco, ja assegurava ahir a la tarda que els socialistes compten amb els suports necessaris perquè els pressupostos elaborats pel govern segueixin la seva tramitació parlamentària. Blanco, però, no va voler revelar com ho aconseguirien.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut