Madrid

PSOE i PNB arriben a un acord per aprovar els pressupostos del 2011

El govern espanyol i el PNB han arribat aquest divendres a un acord que assegura l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat pel 2011, segons han confirmat fonts de la negociació. En la seva compareixença setmanal després del Consell de Ministres, la vicepresidenta, María Teresa Fernández de la Vega, ha assegurat que l'acord era imminent i fins i tot n'ha fet una primera valoració. A la tarda, el portaveu parlamentari del PSOE, José Antonio Alonso, ha dit que l'acord, que implica una vintena de traspassos al País Basc, garanteix "l'estabilitat econòmica, política i institucional".

Actualitzat
El PSOE i el PNB han segellat aquest divendres un acord per aprovar els pressupostos del 2011. El País Basc rebrà la transferència de 20 competències i entre les contrapartides hi ha el traspàs de les polítiques d'ocupació. A canvi, els nacionalistes bascos es comprometen a donar suport al Congrés als comptes públics pel 2011, cosa que permet allunyar de Zapatero el fantasma de les eleccions anticipades.

Estabilitat econòmica i política

La primera valoració de l'acord, llavors imminent, la feia la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, qui veia l'entesa com a "satisfactòria" i "coherent". Unes hores més tard, el portaveu socialista al Congrés, José Antonio Alonso, anunciava que l'acord garantia "l'estabilitat econòmica, política i institucional". Segons Alonso, l'entesa també inclou suport a lleis i iniciatives econòmiques "estratègiques".

De les 20 competències pactades, tres està previst que es traspassin el 2010 i la resta el 2011. Tot plegat es concretarà en una comissió mixta en què també participaran membres del PSE. Entre les competències que es traspassaran, hi ha les polítiques actives d'ocupació, la inspecció de Treball, les polítiques de formació de l'Institut Social de la Marina o les agències de viatges. A més, a canvi del suport del PNB als comptes, els socialistes també s'han compromès a promoure una iniciativa legislativa perquè la denominació de les províncies basques també estigui en euskera i donar representativitat a la Hisenda foral als grups de treball de l'Ecofin.

Cinc esmenes a la totalitat

Fruit de la bona marxa de les negociacions, el PNB ja havia renunciat a no presentar esmena a la totalitat; això li donava temps fins a les dues del migdia, hora de venciment del termini.

Igual que el PNB, no ho han fet el diputat d'UPN Carlos Salvador i els dos parlamentaris de Coalició Canària, amb qui també compta l'executiu socialista per tirar endavant els comptes públics de l'any vinent.

Set partits de l'oposició (PP, CiU, BNG, IU, ERC, ICV i UPyD) sí que han registrat cinc esmenes de devolució que es debatran a partir de dimarts que ve i es votaran dimecres.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut