Barcelona

PSC, PP i Esquerra s'esperaran a conèixer els números dels pressupostos abans de decidir el seu vot

El govern de la Generalitat aprovarà dimarts el projecte de pressupostos per aquest any, els primers de la història que seran inferiors respecte als de l'exercici anterior. De moment, cap partit polític sembla disposat a donar suport a CiU per tirar endavant aquests comptes. Són els pressupostos de les retallades i, per tant, poc atractius des del punt de vista polític.

Actualitzat
En qualsevol cas, la majoria de formacions es volen esperar a saber els números per decidir-se. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, els detallarà demà al Parlament.

Montilla: "Volen adhesions, no col·laboracions"

Abans que arribi aquest moment, l'expresident de la Generalitat, José Montilla, s'ha referit als pressupostos de CiU en una carta a la militància del PSC. A la carta reconeix que els socialistes catalans estudiaran la proposta, però critica que el govern els demani adhesions, més que no pas col·laboracions, fent referència a la petició que Artur Mas va traslladar a l'oposició perquè no "obstaculitzessin" l'aprovació dels comptes i assumissin així la seva "corresponsabilitat" de la situació econòmica actual.

A més, Montilla s'ha mostrat descontent pel fet que, segons el seu parer, les últimes setmanes el govern ha confirmat la tendència a retallar serveis als més necessitats, al costat de rebaixar d'impostos als més rics.

El PP posa tres condicions

Des del PP català, la presidenta, Alícia Sánchez-Camacho, ja ha fet saber que condicionarà el seu vot al compliment de tres requisits: que els pressupostos siguin austers, que compleixin amb l'objectiu del dèficit i que les retallades no s'acarnissin amb les polítiques socials.

Esquerra considera que el govern "especula"

El portaveu d'Esquerra, Ignasi Lorente, ha acusat el govern d'"especular" amb la presentació dels pressupostos, tot i que no ha descartat que el seu partit pugui donar suport als comptes.

En roda de premsa, Lorente ha lamentat que l'executiu català hagi endarrerit excessivament la presentació, prevista per demà, i que, quan ho ha fet, l'hagi supeditat als bons resultats que CiU va obtenir a les eleccions municipals, motiu pel qual adverteix que la federació nacionalista pretén "barrejar" la tramitació dels pressupostos amb el reforç de certs pactes als ajuntaments del país. En aquest sentit, Lorente té clar que a les primeres portes que picarà CiU són el PP i el PSC.

Iniciativa, SI i C's hi votaran en contra

Com va anunciar la setmana passada el diputat Joan Boada, ICV-EUiA té clar que votarà negativament als nous pressupostos per evitar "ser còmplices de l'aprimament de l'estat del benestar".

El mateix faran Solidaritat i Ciutadans. Fins i tot, la primera formació presentarà una esmena a la totalitat amb uns pressupostos alternatius simulant que Catalunya té un estat propi, com ha anunciat el secretari general de SI, Uriel Bertran.

Finalment, el portaveu de C's, Jordi Cañas, ha advertit que el seu partit "fiscalitzarà" el projecte de llei de pressupostos per comprovar si compleix amb els compromisos adquirits durant la legislatura.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut