Xavier Trias, en una imatge d'arxiu. (Foto: ACN)
El govern de Xavier Trias ha pogut tramitar els pressupostos amb l'abstenció del PSC i UpB. (Foto: ACN)
Barcelona

PSC i UpB s'abstenen i faciliten a Trias la tramitació dels pressupostos del 2015

L'abstenció d'aquests grups ha permès l'aprovació inicial dels últims pressupostos del mandat de Trias, que ara s'hauran de negociar

RedaccióActualitzat

El PSC i Unitat per Barcelona (UpB) s'han abstingut en la votació de l'aprovació inicial dels pressupostos de Barcelona per al 2015. Són els últims comptes municipals del mandat de l'alcalde Xavier Trias i el gest d'aquests grups n'ha permès la tramitació i que es comencin a negociar.

La tinent d'alcalde d'Economia de l'Ajuntament, Sònia Recasens, ha presentat el projecte dels pressupostos del 2015 en una sessió extraordinària de la comissió d'Economia perquè s'aprovés iniciar-ne el tràmit amb vista que puguin ser aprovats definitivament en el ple del 16 de desembre.

CiU hi ha votat a favor, el PP i ICV-EUiA en contra, i el PSC i UpB s'han abstingut, després que el govern municipal hagi acceptat bona part de les condicions que li han plantejat. Ha estat personalment la tinent d'alcalde Sònia Recasens la que ha tret endavant els pressupostos, ja que ha desfet l'empat amb el vot desconcentrat que li ha delegat l'alcalde.

La tinent d'alcalde d'Economia ha agraït el gest als socialistes i als republicans, i ha assegurat que "possibilitar-ne la discussió és la millor manera d'incidir en aquests pressupostos" i que veuran "resultats tangibles" d'això.

Joan Trullén ha assegurat que la pretensió del PSC és que es debatin aquests pressupostos conservadors per aconseguir transformar-los i ha advertit que, si no aconsegueixen resultats tangibles, al final no els donaran suport.  "Les tarifes del transport han de disminuir de manera significativa i apreciable per la ciutadania", ha precisat Trullén.

El popular Xavier Mulleras ha qualificat els pressupostos d'"oportunitat perduda" i ha anunciat que el PP presentarà al·legacions i un pressupost alternatiu.

El portaveu d'ICV-EUiA Joaquim Mestre ha anunciat la presentació d'al·legacions perquè el pressupost del 2015 no sigui un "pressupost de gestió ordinària, conservador i insuficient, com si a Barcelona no passés res i no hi haguessin 100.000 aturats i risc de fractura en barris".

El republicà Jordi Portabella ha remarcat que votava a favor de "donar tràmit a aquests pressupostos per negociar" i que el que faran quan se sotmetin a aprovació final es decidirà "en funció de com vagin les converses".

Tots els grups de l'oposició han coincidit a criticar que les inversions es quedin en 381 milions, un 12% per sota de les de l'any passat, i que els districtes on hi ha més atur i la renda per càpita és la més baixa, Sant Andreu i Nou Barris, siguin també els de menor inversió per càpita prevista.

Els pressupostos de Barcelona per al 2015 estan xifrats en 2.550 milions d'euros, fet que suposa un increment d'un 2,8 % respecte a l'estimació de tancament del 2014, i preveuen un increment del 4,6 % (87,8 milions) de la despesa corrent respecte l'any passat.

Anar al contingut