Madrid

PSC i PSOE crearan una comissió bilateral per revisar la seva relació

Ho han anunciat Miquel Iceta i Javier Fernández després de reunir-se a Madrid durant gairebé dues hores, i han assegurat que els dos partits volen "seguir caminant junts"

RedaccióActualitzat

El PSC i el PSOE han començat finalment a abordar les discrepàncies que han portat els dos partits a una situació delicada després dels últims esdeveniments polítics. I ho han fet aquest dilluns amb una reunió entre els dos líders actuals a la seu del carrer Ferraz de Madrid, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el president de la gestora, Javier Fernández.

Després de la reunió, Iceta ha resumit en dos punts els conflictes entre els dos partits. El primer són les discrepàncies amb el que ha anomenat "model territorial", fixat en la reforma federal pactada el 2013 a Granada. Segons Iceta el PSOE s'ha queixat des de llavors que el PSC ha emès missatges que van "més enllà" del que es planteja en aquell text.

I el segon són les relacions entre els dos partits, fixades en un protocol del 1978, protocol que s'ha posat en qüestió després que el PSC trenqués la disciplina de vot en la investidura de Mariano Rajoy i es negués a abstenir-se. Iceta, que no ha fet referència a la investidura, ha anunciat que ha pactat amb Fernández la creació d'una comissió de "tres o quatre" membres de cada partit que, en dos mesos, pugui "proporcionar solucions o aclariments" sobre aquests dos punts:

"És molt difícil barallar-se amb en Javier Fernández, hem parlat molt, i en els dos hi ha una voluntat ferma de superar les discrepàncies i resoldre el problema. Però no és qüestió de dues persones sinó de dues organitzacions, és un model de relació que ha resistit bé el pas del temps, però en els últims temps s'ha vist sotmès a un gran estrès i per tant val la pena avaluar-lo i revisar-lo si convé."

Iceta ha explicat que el PSC encara no vol designar el membre que li correspon a la gestora del PSOE, perquè prefereixen fer-ho quan ja tinguin redefinida la relació de manera més clara. Això sí, ha volgut deixar clar que la intenció dels dos partits és no trencar:

"Estem d'acord que volem seguir caminant junts amb un projecte polític compartit. Quina hagi de ser la forma concreta de relació concreta és important, però és subsidiari respecte a allò primer, i és una voluntat ferma dels dos partits mantenir una relació tan fraterna com sigui possible."

Javier Fernández i la "planta política" d'Espanya

Després d'Iceta el president de la gestora ha confirmat a la premsa tot el que ha explicat el primer secretari del PSC. Fernández ha afegit que la declaració de Granada, que ha definit com la "planta política" que proposa el PSOE per a Espanya, no és un "punt de partida" sinó el "punt d'arribada". En aquest sentit, ha dit que la comissió bilateral haurà de precisar si l'ús que el PSC ha fet del concepte de "nació" aplicat a Catalunya en els documents finals del seu últim congrés entren dins del que es va pactar a Granada o no:

"Pel que fa al concepte de nació, és cert que no hi ha una definició exacta, però si parlem en termes jurídics no pot haver-hi un concepte que respongui a més d'un significat, en termes juridicopolítics o juridicoconstitucionals, la nació política és una. Per tant s'ha d'aclarir si els termes en què es pronuncia el PSC són una accepció més cultural o més jurídica. Perquè si fos jurídica afectaria el contingut de la declaració de Granada i la Constitució."

A pesar de la insistència dels periodistes, Fernández no s'ha volgut pronunciar sobre quines haurien de ser les conclusions de la comissió bilateral, ni tampoc sobre com s'escolliran els seus membres ni quan es reuniran. Segons ha explicat, avui no n'han parlat i s'haurà de decidir els pròxims dies.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut