Islàndia

Es prova amb èxit una cama biònica en un pacient amputat

El pacient pot controlar els moviments de la pròtesi directament amb ordres del cervell

RedaccióActualitzat

Les investigacions per implantar extremitats biòniques que funcionin com si fossin les biològiques avancen cada cop més de pressa. Si a començaments d'any es va saber de tres homes austríacs a qui se'ls havia reconstruït biònicament una mà, ara són dos islandesos amb una cama amputada que en porten una d'artificial i la controlen directament amb el cervell.

Un d'ells és Gummi Olafsson, que va perdre la cama quan tenia nou anys en ser atropellat per un camió. Segons ha explicat: "He trigat deu minuts en controlar-la i ja em puc aixecar i caminar. És increïble, la sensació que vaig tenir quan vaig moure el turmell! És molt estrany, no sé com explicar-ho. El movia amb els meus músculs, no ho feia un altre, ho estava fent jo."

Fa un any que porta aquesta pròtesi i no ha experimentat rebuig ni ha tingut cap infecció. L'empresa que l'ha desenvolupada és islandesa, però la tecnologia és nord-americana. S'implanta un sensor mioelèctric de dotze mil·límetres de llarg i tres d'ample en el teixit muscular de la cuixa. El cirurgià ortopèdic Thorvaldur Ingvarsson ha explicat que el cervell genera un impuls a la medul·la espinal i passa als músculs. Aleshores, els sensors recullen aquest senyal i el traslladen a la pròtesi, que reacciona tal com vol el cervell.

A començaments d'any, investigadors austríacs ja van implantar a tres persones una pròtesi biònica a les mans que funcionava de la mateixa manera. En tots dos casos es continuarà estudiant com evolucionen, abans de plantejar-se'n la comercialització. Ara bé, tot i que encara són proves, els científics són optimistes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut