Santiago de Xile

Proven amb èxit la càpsula que ha de treure de sota terra els 33 miners atrapats a Xile

Els 33 miners xilens atrapats a 700 metres de profunditat des de finals d'agost són més a prop del rescat. Els equips de rescat han provat, amb èxit, la càpsula que els ha de treure de sota terra. Paral·lelament, tres perforadores fan els forats per on pujaran els miners. Si res no es torça, els 33 atrapats podrien sortir a la superfície durant la segona quinzena del mes d'octubre, després de gairebé tres mesos sota terra. Tot i això, aquestes previsions escurcen el primer termini que es va donar, que marcava el rescat per Nadal.

Actualitzat
Els 33 miners atrapats en una mina al nord de Xile seran rescatats abans que acabi l'octubre. Ho ha assegurat el ministre de Mineria xilè, Laurence Golborne. El govern estableix la segona quinzena del mes com el període clau per fer el rescat, tenint en compte el ritme de les perforadores. El govern està tan convençut de la seva estimació que ja n'ha informat els miners.

Segons els encarregats del rescat, el pla A, a càrrec de la perforadora Strata 950, arriba ara als 566 metres de profunditat en la primera etapa d'excavació, que ha d'assolir els 702 metres per després poder eixamplar el conducte.

La perforadora T-130, a càrrec del pla B, és la que està més avançada. Arriba ja als 372 metres de profunditat però ja està eixamplant el conducte fins a un diàmetre proper als 70 centímetres.

El pla C, a càrrec de la petrolera RIG-421, que excava directament un conducte de 70 centímetres de diàmetre, és a 175 metres de profunditat.

Els amos del jaciment, processats

La justícia xilena ha ordenat el processament dels amos del jaciment San José, on es troben atrapats els 33 miners. No els investiguen per aquest cas sinó per un d'anterior, un accident que va provocar l'amputació de la cama a un treballador. Els fets van passar al juliol del 2009, quan una roca de 100 quilos es va desplomar sobre un miner.

Els amos de la mina també hauran de fer front a les sancions del govern. El president del país, Sebastián Piñera, ja va anunciar un càstig per a "tots els que tinguin responsabilitats" en l'accident de la mina del 5 d'agost. A més, els familiars dels miners atrapats han presentat una demanda per 12 milions de dòlars contra la companyia minera San Esteban, propietària del jaciment.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut