Pla obert on es poden veure dues nenes de 5è de l'Escola Maria Mercè Marçal de Tàrrega pesant i anotant la xifra del menjar sobrant del dinar d…
Pla obert on es poden veure dues nenes de 5è de l'Escola Maria Mercè Marçal de Tàrrega pesant i anotant la xifra del menjar sobrant del dinar del menjador, en el marc del projecte 'Pesa i Pensa', el 16 d'octubre de 2017. (Horitzontal)

Prova pilot al menjador de l'Escola Maria Mercè Marçal de Tàrrega contra el malbaratament del menjar

Actualitzat

ACN Tàrrega.-Coincidint amb el Dia Mundial de l'Alimentació, el menjador de l'Escola Maria Mercè Marçal de Tàrrega, gestionat pel servei de Quàlia projectes educatius de l'Associació Alba, ha iniciat el projecte 'Pesa i pensa' de sensibilització contra la generació de residus i el malbaratament d'aliments a l'escola. L'acció 'Pesa i pensa' es concreta en una sèrie de passos. En primer lloc, els alumnes separen els residus orgànics que no es poden menjar dels que sí es podrien haver menjat. A continuació, pesen de forma sistemàtica i exacta els residus generats en relació als àpats servits i ho fan sota la supervisió d'un monitor del menjador. En l'últim pas, els nens i nenes proposen uns objectius a assolir, en funció de les possibilitats de cada grup d'infants. La prova pilot es durà a terme durant tot aquest curs i si els resultats són satisfactoris es començaria a implantar en d'altres escoles on Quàlia gestiona menjadors escolars.

L'Escola Maria Mercè Marçal de Tàrrega és la primera de la demarcació de Lleida on s'implanta aquest projecte que es va iniciar el 2014. Ja aleshores es va poder comprovar que a partir del segon mes aplicant el mètode de manera sostinguda s'aconseguia una reducció del 35% en el malbaratament alimentari i un 50% en la generació de residus al menjador escolar. Des d'aleshores, una trentena d'escoles de Catalunya s'han adherit al projecte i l'han implantat als seus menjadors escolars, a les demarcacions de Barcelona, Girona i ara a Lleida.Martí Garcia, impulsor del 'Pesa i pensa', ha explicat que l'objectiu del projecte és ''conscienciar a les criatures'' de que suposa el malbaratament alimentari i que pensin recursos per evitar-ho. Garcia ha afegit que això s'aconsegueix pesant els aliments i l'aigua que sobren a cada menjada. Llavors, gràcies al treball conjunt de monitors i infants es poden generar menys residus amb ''tècniques i estratègies'' de manera col·laborativa.De la seva part, el president de l'AMPA de l'escola, Joan Salvador, ha valorat positivament la iniciativa, que quan els la van proposar des de Quàlia ja la van rebre ''amb moltes ganes'' ja que s'havia detectat que al menjador del centre s'estava llençant molt menjar i calia fer alguna cosa per evitar-ho. El mètode 'Pesa i Pensa' es concreta en una sèrie de passos. En primer lloc, els alumnes separen els residus orgànics que no es poden menjar, com la pela del plàtan o els ossos de pollastre, dels que sí es podrien haver menjat, com un tros de tomàquet o un iogurt sense escurar.A continuació pesen de forma sistemàtica i exacta els residus generats en relació als àpats servits i ho fan sota la supervisió d'un monitor del menjador. Registren els resultats en unes gràfiques i, alhora, pensen. És a dir, prenen consciència que deixar perdre el menjar també vol dir desaprofitar els recursos naturals, humans i tècnics necessaris per produir-lo, transportar-lo o cuinar-lo.En l'últim pas, els nens i nenes proposen uns objectius a assolir, en funció de les possibilitats de cada grup d'infants. La fixació d'aquestes fites serà una eina de motivació que els engresqui a seguir endavant amb el 'Pesa i pensa'.

Anar al contingut