Beirut

Quatre dies de protestes al món àrab contra els EUA pel trasllat de l'ambaixada

Amb l'enrenou a casa, el primer ministre israelià està fent una gira per Europa, perquè els 28 també reconeguin Jerusalem com la capital d'Israel

RedaccióActualitzat

Ja fa quatre dies que musulmans de tot el món protesten contra la decisió dels Estats Units de traslladar l'ambaixada dels Estats Units de Tel-Aviv a Jerusalem. Aquest dilluns s'espera que continuïn les protestes al món àrab i musulmà. El moviment xiïta Hezbollà del Líban ha fet una crida a manifestar-se, i a Teheran, la capital de l'Iran, també s'han convocat mobilitzacions.

Precisament el Líban, que acull prop de mig milió de refugiats palestins, és un dels punts més calents. La seva capital ha estat escenari aquest diumenge de disturbis amb desenes de ferits i de detinguts, després que les forces de seguretat llencessin gasos lacrimògens per dispersar manifestants a prop de l'ambaixada nord-americana a Beirut.

 

La tensió també va créixer a Jerusalem oest, després que un guarda de seguretat va ser apunyalat per un jove palestí a l'estació central d'autobusos. La víctima està ingressada en estat greu i l'atacant va ser detingut després de ser reduït. Segons la policia israeliana l'autor dels fets és un jove de Cisjordània sense permís per entrar en aquesta banda de la ciutat.

 

En els territoris ocupats, mentrestant, les protestes es van concentrar a Ramallah, Betlem i Gaza. El nivell de violència va baixar d'intensitat, malgrat les crides palestines a la mobilització. Per ara, sembla que queda lluny de la tercera intifidada a la qual va cridar Hamas fa quatre dies. De moment, les paraules de Trump han provocat un augment de la tensió que ha causat 4 morts i centenars de ferits, la majoria a Cisjordània.

També hi ha hagut més protestes de musulmans a diferents parts el món. A Jakarta, unes 10.000 persones es van manifestar contra la decisió del president nord-americà davant l'ambaixada dels EUA. Indonèsia és el país del món amb major nombre d'habitants de religió musulmana, el 88% dels més de 260 milions d'indonesis són seguidors de l'islam.

 

 

En aquest context, el govern palestí i la Lliga Àrab han trencat tots els ponts amb els Estats Units.

Netanyahu, de gira per Europa

Amb l'enrenou a casa, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, és de gira per Europa, la primera a l'estranger des del canvi de línia política de Washington. Aquest dilluns és a Brussel·les per reunir-se amb els ministres d'Exteriors de la UE. Es tracta de la primera visita a la UE d'un "premier" israelià en 22 anys.

Netanyahu, que s'ha trobat primer amb la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, ha defensat que el reconeixement de Jerusalem com a capital contribuirà a la pau al Pròxim Orient, tot i l'onada de protestes que s'han desfermat a la regió des de l'anunci de la Casa Blanca. Netanyahu ha emplaçat els palestins a assumir-ho i reconèixer aquesta realitat.

 

A París, primera escala del viatge, el president Emmanuel Macron va demanar aquest diumenge a Netanyahu que congelés la colonització. Segons va dir Macron calen gestos amb coratge per fer possible la pau.

 

Com a resposta, Netanyahu va oferir al president palestí, Mahmud Abbas, negociar la pau. Amb tot, va assegurar que la capitalitat de Jerusalem no és negociable i que esperava que els francesos, "com a amics", respectessin la seva "història i decisions".

El mandatari hebreu també va tenir paraules d'advertència per l'Iran. Va assegurar que Israel no tolerarà que Teheran estableixi bases aèries i navals a Síria per destruir l'estat hebreu. En aquest sentit, va acusar el president turc, Recep Tayyip Erdogan, de donar suport a l'Iran i al terrorisme a Gaza i de bombardejar pobles kurds.

Abans, Erdogan havia afirmat que la capitalitat hebrea de Jerusalem, volguda per Washington, no seria fàcil d'aplicar.

ARXIVAT A:
Pròxim Orient Trump
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut