Barcelona

Protestes arreu contra els tractats de lliure comerç de la UE amb els Estats Units i el Canadà

A Barcelona s'ha fet una cadena humana entre el consolat del Canadà i l'oficina de la UE

RedaccióActualitzat

Més de 3.000 persones han format una cadena humana al centre de Barcelona per protestar contra el TTIP, el tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i els Estats Units, i el CETA, el tractat que marca les bases de comerç entre la Unió Europea i el Canadà i que dimarts els 28 països comunitaris han d'aprovar. Els manifestants el consideren "el cavall de Troia del TTIP".

La cadena humana unia el consolat del Canadà, a la plaça de Catalunya, amb l'oficina de representació de la Unió Europea, al passeig de Gràcia amb Provença. Els manifestants s'han concentrat després a la plaça de Catalunya i han cridat consignes contra els tractats de lliure comerç perquè, segons ells, acaben amb molts dels drets aconseguits a Europa.

L'acte l'ha convocat la Campanya Catalunya NO al TTIP, que té el suport de més de 400 entitats, moviments socials, sindicats i organitzacions polítiques.

En la cadena humana han participat, entre d'altres, la candidata a la primera secretaria del PSC i alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon; el secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego; el portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech; el secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, i el dirigent d'Esquerra Unida i Alternativa (EUIA), Joan Josep Nuet.

A la plaça de Catalunya, s'ha llegit un manifest per demanar al govern espanyol que no ratifiqui el tractat. Només que un estat membre se'n desdigui, ja no es podria aprovar.

De moment, el Parlament való, una de les tres regions belgues, s'hi ha mostrat en contra. Però el tractat es podria aprovar provisionalment a l'espera de la unanimitat dels estats.

Manifestacions a la resta d'Espanya

Protestes com al de Barcelona han tingut lloc en moltes altres ciutats de la resta d'Espanya coincidint també amb la celebració del Dia Internacional per l'Eradicació de la Pobresa.

A Madrid, els manifestants han marxat pel centre de la ciutat, des d'Atocha fins a Cibeles, amb una cadena groga de baules per exemplificar que aquests tractats comercials deixarien lligats de mans els ciutadans europeus.

A València i a Sevilla també s'han fet actes semblants que han servit per posar fi a tota una setmana d'actes en contra de la firma del CETA i el TTIP.

La protesta, convocada a tot Europa, també ha fet sortir al carrer centenars de persones de diverses ciutats de França i Polònia. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut